fbpx

Nepriaznivé varovania vedcov: Od augusta žijeme na ekologický dlh!

Ilustračné foto Zdroj: Unsplash, Pexels

Earth Overshoot Day, alebo aj deň, kedy sme celosvetovo vyčerpali všetky obnoviteľné zdroje našej planéty je dnes alarmujúci. V roku 1970, kedy sa tento dátum pohyboval ešte okolo 29. decembra, tento rok pripadol už na 1. augusta, píšu topky.sk.

Medzinárodná výskumná organizácia Global Footprint Network každoročne prináša výpočet tohto termínu a údaje sú z roka na rok čoraz viac alarmujúcejšie. „Ľudstvo za necelých osem mesiacov spotrebovalo viac prírodných zdrojov, ako dokáže planéta obnoviť za celý rok. Čo to znamená? Že dnešným dňom sme ulovili viac rýb, vyrúbali viac stromov, intenzívne využili viac pôdy, ako nám príroda dokáže za ten rok poskytnúť,“ hovorí riaditeľka WWF Slovensko Miroslava Plassmann.

Situácia by sa dala zvrátiť, no na to sú potrebné predovšetkým kroky svetových vlád a súkromného sektora. WWF v súvislosti s tým upozorňuje na potrebu chrániť nielen lesy ale aj živočíchy a vodné toky. Tak, ako potrebujeme lesy pre každodenný život, dýchanie čistého vzduchu a zadržiavanie blahodarnej vody, pomáhajú nám aj pri zmierňovaní dôsledkov zmeny klímy. Pri nákupe výrobkov z dreva by sme si ako jednotlivci mali všímať a vyhľadávať logo FSC, ktoré svedčí o zodpovednom lesnom hospodárstve.

Chrániť by sme mali aj rieky a sladkovodné systémy, ktoré sú nevyhnutné pre rozmanitosť organizmov na Zemi, ako aj pre zásobovanie vodou či reguláciu klímy. Pri živočíchoch je potrebné pamätať aj na opeľovačov, ktorí sú nevyhnutní pre rozmnožovanie až 87% rastlín a vďaka nim si môžeme pochutnávať na jablkách, broskyniach, káve, mandliach či mede. Pri regulácii populácie zvierat zohrávajú kľúčovú rolu práve rysy, medvede a vlky, ktoré udržiavajú zdravé ekosystémy. WWF Slovensko preto reaguje na zmeny v slovenskej legislatíve a snaží sa spojiť odborníkov naprieč odvetviami.

Hoci by zásadné kroky mali prísť najmä od svetových vlád a súkromných firiem, ovplyvniť čerpanie zdrojov našej planéty môžeme aj my ako jednotlivci. Začať môžeš od rozumného výberu potravín a hoci sa to môže zdať ako drobná zmena, v skutočnosti môže ísť o jeden z najúčinnejších krokov na ovplyvnenie ekologického dlhu. „Dennodenne sa môžeme meniť na hrdinov našej planéty, každý v rámci svojich vlastných limitov. Nepotrebujeme na to žiadnu superschopnosť, stačí si uvedomiť, že sme sami súčasťou prírody a zodpovednosť za jej budúcnosť nesieme spoločne,” dodala Miroslava Plassmann.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie