fbpx

Vodiči, spozornite!: TU je trik, ako neplatiť za diaľničnú známku

Ilustračné foto Zdroj: reprofoto Google Maps; Unsplash

Rozmýšľaš nad tým, ako využívať slovenské diaľnice a rýchlostné cesty a pritom neplatiť za diaľničnú známku? Od 1. augusta došlo k výraznému rozšíreniu nespoplatnených úsekov diaľnic a rýchlostných ciest. Po novom už motoristi, ktorí budú chcieť ušetriť už nebudú musieť využívať len cesty nižších tried, píše portál topspeed.sk.

Ročná diaľničná známka, teda známka platiaca 365 dní stojí 60 eur. Hoci v porovnaní so susednými krajinami ide stále o celkom prijateľnú sumu, mnohí vodiči sa kúpe známky môžu vyhnúť úplne. Od 1. augusta 2024 vstúpila do platnosti nová vyhláška, ktorá umožňuje využívať niektoré úseky diaľnic a rýchlostných ciest aj bez zakúpenia diaľničnej známky.

Po novom sú bez spoplatnenia pre motoristov dostupné diaľničné obchvaty Bratislavy, Nitry, Košíc, Prešova, Popradu a Žiliny. Odkláňanie dopravy mimo mesta je podľa rezortu dopravy jedným z nástrojov, ako zvýšiť dopravný komfort a znižovať znečistenie ovzdušia. Úradníci vyberali také mestá, v ktorých sú aspoň dva zjazdy z diaľnice.

Na mape vyššie sú znázornené úseky, na ktorých budú môcť motoristi ušetriť. Celkovo tak budeš môcť bez diaľničnej známky využívať až 200 kilometrov diaľnic a rýchlostných ciest. Začiatok a koniec vymedzeného úseku, ktorý možno využívať bez úhrady diaľničnej známky, je vždy štandardne označený dopravnými značkami.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie