fbpx

VEDEL/A SI O TOM? Z týchto peňazí nedostaneš nič, zarába na nich štát

Progresívna daň z príjmov zamotá hlavu nejednému daňovníkovi. Zdroj: Unsplash

Každý, kto na Slovensku pracuje, platí aj odvody. Čím vyšší plat máš, tým viac prispievaš aj do štátnej kasy. Ak však čakáš, že raz sa ti tieto peniaze vrátia v podobe vyššieho dôchodku, materskej či inej dávky od štátu, si na omyle. Realitou však je, že z tvojich vyšších príjmov profituje najmä štát, píšu topky.sk.

Inštitút ekonomických a spoločenských analýz (INESS) v súvislosti s týmto hovorí o tzv. „progresívnej dani skrytej v odvodoch“. O čo konkrétne ide, vysvetlili na jednoduchom príklade: „Mária má za sebou 20 rokov úspešnej kariéry, kedy sa vypracovala z juniorskej pozície až na riaditeľku veľkého podniku. Vďaka tomu jej plat stúpol 5-násobne a dnes zarába 7 500 eur mesačne. Aj odvody na sociálne poistenie jej za ten čas stúpli 5-násobne. Znamená to, že aj nárok na budúci dôchodok jej stúpol 5-násobne? Nie, ani zďaleka. Veľkú časť dodatočných odvodov, ktoré postupne zaplatila zo svojej rastúcej mzdy, sa nepremení na jej dôchodok, ani na materskú, ani na inú dávku, ale je solidárne rozpustená v sociálnom systéme. Tento fenomén sme nazvali progresívna odvodová daň,“ uviedli.

Progresívna odvodová daň predstavuje zaplatené sociálne odvody, z ktorých daňovníkovi nevzniká nárok na dávku zo sociálneho poistenia. Zhruba pol milióna zamestnancov s hrubou mesačnou mzdou nad 1788 eur platí túto odvodovú daň. Samotný štát na tejto progresívnej odvodovej dani vyberie aktuálne 0,9 miliardy eur ročne.

Táto daň sa nazýva progresívna preto, že zamestnanec s platom 3000 eur mesačne platí daň vo výške 130 eur mesačne. Pri 2,5-krát vyššej mzde zaplatí daňovník až 10-krát viac – 1397 eur. Zamestnanec s platom 9 000 eur zase zaplatí daň vo výške až 1 904 eur mesačne, viac ako zaplatí na dani z príjmov. 63% ním zaplatených sociálnych odvodov sú podľa INESS čistou daňou.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie