fbpx

Slovensko trpí extrémnym suchom: Kukuričné polia vysychajú a poľnohospodári plačú

Ilustračný obrázok. Zdroj: Pixabay.com

V piatok (2. 8.) sa Slovensko dočkalo prvých dažďov, ale aj tie sú stále nedostatočné. Po mimoriadne suchom júli sú vyhliadky na zlepšenie situácie stále pesimistické.

 

Nedostatok vlahy zasahuje najmä kukuricu, ktorá môže trpieť veľmi slabou úrodou a nízkou kvalitou klasov, uvádza TASR. Suchom sú postihnuté aj ďalšie plodiny, čo je problém, ktorý sa týka farmárov v rôznych častiach Európy.

 

Pri Bratislave sú kukuričné polia bez umelej závlahy už viditeľne suché. Na niektorých rastlinách sa klasy nedajú nájsť a listy sú úplne vyschnuté. Dostatok vlahy je pre kukuricu kľúčový, najmä v júli, keď prebieha opeľovanie.

Niektorí farmári, ktorí pestujú kukuricu na siláž, teda ako krmovinu pre zvieratá, začínajú so zberom aj predčasne, keďže zrno ešte nedorástlo. To znamená, že kvalita siláže a jej množstvo bude nižšie než obvykle.

 

Problémy s kukuricou sú viditeľné aj v iných častiach Európy. Farmári, ktorí mali šťastie a vysiali kukuricu pred júnovými dažďami, mohli zachytiť lepšie podmienky, avšak celková úroda bude pravdepodobne postihnutá a rozsah strát sa ešte len odhaduje.

 

Ukrajina, ktorá patrí medzi najväčších svetových producentov kukurice, a Rumunsko, kde vláda už požaduje finančnú pomoc z Bruselu, čelí rovnakým problémom. Tieto suché podmienky môžu zvýšiť ceny potravín. Okrem kukurice trpia aj ďalšie plodiny, ako cukrová repa, sója a neskoršie odrody zemiakov.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie