fbpx

Možno sme na Marse našli dávny život, hlási NASA. Nález potvrdí až na Zemi

Ilustračný obrázok. Zdroj: Pixabay.com

Robotické vozítko Perseverance amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) našlo na Marse kus horniny, ktorý by mohol obsahovať skamenené mikróby. Ide o ďalší významný krok v hľadaní dávneho života na planéte, kde sa kedysi vyskytovala voda, informuje idnes.cz.

 

Perseverancia odobrala z povrchu Marsu 21. júla vzorku skaly v tvare hrotu šípu, ktorý je pretkaný bielymi žilkami síranu vápenatého. To podľa NASA znamená, že skalou kedysi pretekala voda. Medzi žilkami sa nachádzajú molekuly na báze uhlíka, ktoré sú považované za stavebné kamene života – môžu ale vznikať aj inými ako biologickými procesmi.

 

Kus horniny nazvaný Cheyava Falls podľa vodopádu v arizonskom Grand Canyone meria jeden na 0,6 metra. Vozítko ho preskúmalo pomocou zariadenia SHERLOC, ktoré analyzuje zloženie vzoriek aj práve možný obsah organických látok.

Cheyava Falls je najzáhadnejšou, najzložitejšou a potenciálne najdôležitejšou horninou, ktorú Perseverance doteraz skúmala,“ uviedol Ken Farley, ktorý pracuje na projekte tohto vozidla na Kalifornskom technologickom inštitúte v Pasadene.

 

Máme tu prvý presvedčivý nález organického materiálu, výrazné farebné škvrny svedčiace o chemických reakciách, ktoré by mikrobiálny život mohol využívať ako zdroj energie, a jasný dôkaz, že skalou kedysi prechádzala voda – nevyhnutná pre život. Zároveň sa nám ale nepodarilo presne určiť, ako hornina vznikla,“ uviedol odborník.

 

Šesťkolesový rover Perseverance (Vytrvalosť) je zatiaľ najväčšie a najsofistikovanejšie vozítko k prieskumu Marsu. Na červenej planéte pristál vo februári 2021 v kráteri Jazero, kde sa podľa presvedčenia vedcov pred 3,5 miliardou rokov nachádzala voda. Cieľom misie je predovšetkým hľadanie známok možného minulého života na Marse.

Trasu vozítka Perseverance sme navrhli tak, aby sa dostalo do oblastí s potenciálom zaujímavých vedeckých vzoriek,“ uviedla Nicola Foxová z riaditeľstva vedeckých misií v ústredí NASA vo Washingtone. „Cesta korytom rieky v údolí Neretva sa vyplatila, pretože sme našli niečo, čo sme nikdy predtým nevideli a čo našim vedcom poskytne mnoho podnetov na štúdium,“ doplnila.

 

Aby sa potvrdilo, že nazbierané vzorky obsahujú dôkazy dávneho mikrobiálneho života, bude ich nutné analyzovať v laboratóriu na Zemi. NASA ich plánuje priviezť späť v rámci misie plánovanej v nasledujúcej dekáde.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie