fbpx

Japonskí meteorológovia bijú na poplach: Na pozore by mal byť celý svet

Japonsko čelí vlne horúčav, priemerná júlová teplota dosiahla historické maximá. Zdroj: Freepik

Japonsko má za sebou vôbec najteplejší júl v histórii meraní, ktoré sa v krajine vychádzajúceho slnka vykonávajú už 126 rokov. Združenie japonských meteorológov preto bijú na poplach a varujú svojich zahraničných kolegov, že trend otepľovania klímy môže zasiahnuť všetky oblasti naprieč zemeguľou, píše čas.sk.

Priemerná teplota tejto ostrovnej krajiny boli o 2,16 stupňa Celzia vyššia než je priemer, čím bol prekonaný minuloročný júlový rekord 1,91 stupňa Celzia, uvádza agentúra AFP s odvolaním sa na informácie od Japonskej meteorologickej agentúry (JMA).

Teplotný priemer bol prekonaný na 62 zo 153 meracích staníc, okrem iných aj v meste Obihiro na ostrove Hokkaidó, kde priemerná nameraná teplota bola o štyri stupne vyššia než dlhodobý normál, či v Nagoji (2,5 stupňa). Svoju zásluhu má na tom aj tlaková výš nad Tichým oceánom, vplyvom ktorej prúdil nad sever Japonska teplý vzduch z juhu.

Od apríla si horúčavy v Japonsku pripísali už 59 obetí. Prefektúra Šizuoka, ktorá leží západne od Tokia sa v júli stala prvým japonským regiónom, kde v tomto roku namerali 40 stupňov Celzia. Vysoko tak presiahla pomyselnú hranicu 35 stupňov, ktorú meteorológovia označujú za „extrémnu horúčavu“. Podľa agentúry JMA budú Japonsko horúčavy sužovať aj naďalej. V piatok by mali teploty v tejto krajine dosiahnuť 36 až 39 stupňov Celzia. Varovania pred vysokými teplotami boli vydané v 34 zo 47 prefektúr.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie