fbpx

Szijjártó nechce tranzit ropy cez Chorvátsko. Tvrdí, že je nespoľahlivé

Na snímkach maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó, vpravo aj s eurokomisárom pre politiku susedstva a rozšírenie Oliverom Várhelyim. Zdroj: TASR

Zastavenie dodávok ropy z východu by podľa vyjadrenia maďarského ministra zahraničných vecí Pétera Szijjártóa dlhodobo vydalo Maďarsko a Slovensko napospas nespoľahlivým tranzitným krajinám. Šéf rezortu diplomacie to uviedol v piatok na Facebooku a poznamenal, že Chorvátsko je nespoľahlivou tranzitnou krajinou pre prepravu ropy, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Szijjártó pripomenul, že Budapešť pred týždňom spolu s Bratislavou sa obrátili na Európsku komisiu kvôli tomu, že Ukrajina zablokovala časť dodávok ropy potrebných pre bezpečné zásobovanie Maďarska i Slovenska. „Včera lotyšský podpredseda EK (zodpovedný za hospodárstvo) Valdis Dombrovskis poslal list môjmu slovenskému kolegovi a mne. V ňom napísal, že Ukrajina neohrozuje zásobovanie ani Maďarska, ani Slovenska, v každom prípade však existuje ešte ďalší plynovod cez Chorvátsko, a že ho máme využiť,“ napísal Szijjártó, pričom tento list označil za škandalózny.

List eurokomisára podľa jeho vyjadrenia opäť dokazuje, že Ukrajinci si proti členským štátom EÚ môžu dovoliť čokoľvek, najmä ak presadzujú mier a nedodávajú zbrane. V súvislosti s Chorvátmi Szijjártó podotkol, že „ide zrejme o náhodu“, že chorvátsky premiér predvčerom napísal list predsedovi EK, v ktorom propaguje ropovod vedúci cez Chorvátsko.

Oba uvedené listy podľa neho sú dôkazom toho, že ide o akciu koordinovanú z Bruselu. „Chorvátsko jednoducho nie je spoľahlivou tranzitnou krajinou. Tranzitnú cenu ropy od vypuknutia vojny totiž zvýšili päťnásobne oproti priemerným trhovým hodnotám,“ podčiarkol. Podľa portálu Telex maďarský minister ďalej kritizoval Chorvátsko za to, že znemožnilo maďarskej ropnej spoločnosti MOL uzatvoriť dlhodobé zmluvy na prepravné kapacity, a že na zvýšenie kapacity svojho ropovodu nevynaložili Chorváti potrebné investície.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie