fbpx

Toto robí zle väčšina Slovákov. Ak mávaš TÚTO potravinu vo dverách chladničky, robíš chybu

Ilustračná fotografia. Zdroj: Unsplash/Darrien Staton, Leon Seibert

Ak sa chceš vyhnúť plytvaniu jedla, dávaj si pozor na túto častú chybu. Tvoj obľúbený nápoj sa tak môže pokaziť skôr, než by si čakal. 

Odborník na kuchyňu sa podelil o to, ako skladovať mlieko, ktoré je pre väčšinu rodín kľúčovou potravinou, aby vydržalo ešte dlhšie, Odhalil, prečo jeho uchovávanie vo dverách chladničky nemusí byť tým najlepším miestom. V skutočnosti by to mohlo dokonca skrátiť jeho životnosť.

Jennifer Shaw, expertka z Plumbworld, pre Daily Express povedala: „Táto oblasť je teplejšia ako zvyšok chladničky, čo môže byť dôvod, prečo vaše mlieko nevydrží veľmi dlho. Skúste ho radšej uložiť do hlavnej časti chladničky.“

Tiež varovala ľudí, aby venovali pozornosť tomu, kam dávajú potraviny z obchodu. Vajcia v chladničke by mali byť v hlavnej časti, zatiaľ čo omáčky a fľaše s nápojmi by mali byť v bezpečí vo dverách. „Chladničky majú časti, ktoré sú chladnejšie a teplejšie ako ostatné, čo pomáha, pretože rôzne potraviny sa lepšie udržia pri rôznych teplotách,“ dodala Shaw.

„Napríklad mäso a ryby je potrebné uchovávať chladnejšie. To bude väčšinou v zadnej časti chladničky, kde je menší náraz pri otváraní a zatváraní dverí. Ale možno by stálo za to použiť na to teplomer.“ Shaw tiež prezradila zaujímavý dôvod, prečo má ovocie a zelenina samostatnú zásuvku v spodnej časti chladničky. Povedala, že priehradka nie je taká suchá ako zvyšok chladničky, čo znamená, že by mala udržiavať položky čerstvé dlhšie.

Ako na dlhšiu trvanlivosť?

Mať systém pri vykladaní nákupov môže byť efektívnym spôsobom, ako vyťažiť viac z trvanlivosti vášho obchodu s potravinami. Ďalším základným pravidlom, ktoré by mala zvážiť väčšina rodín a veľkých obchodníkov s potravinami, je vyhýbať sa plneniu chladničky. „Ukladanie vecí na seba zabráni cirkulácii vzduchu medzi vašim tovarom a studenému vzduchu, ktorý sa dostane všade, kam potrebuje,“ dodala Shaw. „To znamená, že chladnička musí pracovať viac a jedlo sa rýchlejšie pokazí.“

Predĺženie výdrže potravín v chladničke je nielen lepšie pre peňaženku, ale vyhnúť sa môžeš aj nepríjemným zdravotným problémom. Otrava jedlom, hoci je zriedkavá, môže postihnúť ľudí, ktorí konzumujú potraviny, ktoré neboli správne skladované, konzumované po dátume spotreby alebo sú príliš dlho vynechané.

Príznaky otravy jedlom zahŕňajú:

  • pocit nevoľnosti (nauzea)
  • hnačka
  • vracanie
  • žalúdočné kŕče
  • vysoká teplota 38 C alebo vyššia
  • celkový pocit nepohody – ako je pocit únavy alebo bolesti a zimnica

Symptómy sa zvyčajne objavia v priebehu niekoľkých dní po konzumácii jedla, ktoré spôsobilo infekciu. Väčšina prípadov sa vyrieši sama doma. Ľuďom sa odporúča, aby zostali mimo práce alebo školy.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie