fbpx

Muž nelegálne choval prudko jedovatého hada, hrozí mu ochrnutie

Muž choval niekoľko jedovatých hadov, jeden z nich ho uštipol. Zdroj: Unsplash

Chovateľ z Českej republiky, ktorého na začiatku júla uštipla prudko jedovatá zmija gabonská a ktorý je stále v starostlivosti lekárov, bude mať opletačky s úradmi. Podľa portálu iDNES.cz sa o jeho koníček zaujímajú kriminalisti a Štátna veterinárna správa. Exotické hady totiž choval nelegálne. Za to mu hrozí pokuta až 1 milión českých korún.

Inšpektori Štátnej veterinárnej správy (ŠVS) sa domov k chovateľovi vydali krátko po udalosti. „V obývacej izbe boli umiestnené štyri teráriá s hadmi. Išlo o dva exempláre jedovatých hadov – zmije gabonské. K nim nemal platné povolenia k chovu zvierat vyžadujúcich zvláštnu starostlivosť,“ uviedol tlačový hovorca ŠVS Petr Vorlíček.

ŠVS o tom informovala políciu, ktorá sa teraz prípadom zaoberá pre podozrenia z ublíženia na zdraví z nedbanlivosti. Policajti mimo iného zisťujú, za akých okolností k uštipnutiu došlo a kedy si muž exotické hady zaobstaral. Zatiaľ nie je zrejmé, ako celú záležitosť vyhodnotia. „Akonáhle nebude v starostlivosti lekárov, budú uskutočnené ďalšie procesné úkony,“ uviedol hovorca polície Jakub Mareš.

ŠVS dala tiež podnet na priestupok k Mestskému úradu v meste Louny, z ktorého muž pochádzal, ktorý rozhodne o výške pokuty. Tá môže byť podľa zákona až vo výške jedného milióna českých korún, v prepočte takmer 40-tisíc eur. Akú vysokú sankciu mužovi úradníci nakoniec vymeria, nie je v túto chvíľu jasné. Okrem finančného postihu mu môžu tiež zakázať chov zvierat vyžadujúcich zvláštnu starostlivosť až na päť rokov.

V chove hadov nie je muž žiadnym nováčikom, a to vrátane tých jedovatých. V rokoch 2013 až 2022 k ich chovu povolenie mal. Následne ale s chovom skončil a veterinárnej správe to nahlásil. „Pri následnej kontrole bolo zistené, že hady nechová. Mal ich rozpredať na burze,“ potvrdil Vorlíček. Ukončenie chovu muž inšpektorom zdôvodnil svojím zlým zdravotným stavom. Paradoxne mu problémy spôsobil práve určitý druh hadov, na ktorých výlučky jeho organizmus zle reagoval.

Zmija gabonská muže uštipla 7. júla, keď s ňou manipuloval. Vo vážnom stave bol letecky transportovaný do Všeobecnej fakultnej nemocnice v Prahe. Mal veľké šťastie, 90 percent takýchto prípadov končí smrťou. Jeho stav je teraz stabilizovaný. Aktuálne leží v nemocnici v Ústí nad Labem. Podľa informácií iDNES.cz možno bude mať trvalé následky v podobe ochrnutej ruky. Okrem dvoch zmijí gabonských, ktoré si po udalosti prevzal iný chovateľ, mal muž doma ešte dve nejedovaté užovky, ku ktorým povolenie k chovu nie je nutné.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie