fbpx

Zmeny počasia sa blížia k Slovensku: Studený front prináša intenzívne búrky zo západu

Ilustračný obrázok, mapa zrážok. Zdroj: PIxabay.com, imeteo.sk

Na našom území sa čoskoro očakáva príchod silných búrok, ktoré sa k nám blížia od západu. Studený front, ktorý už spôsobuje problémy v niektorých európskych krajinách, prináša nebezpečné búrky, informuje imeteo.sk.

 

Od rána sa na našom území drží prevažne oblačné až zamračené počasie. Zvýšená oblačnosť spôsobila, že teploty sú podstatne nižšie, než sme zaznamenali v uplynulých dňoch. Hoci sa vyskytli aj slabšie búrky, ich intenzita nebola príliš výrazná.

 

Severozápadným Maďarskom sa presúvalo pole výrazných búrok, ktoré čiastočne ovplyvnilo aj naše územie. Na krajnom juhozápade sa počas búrky vyskytlo presne 17 bleskov.

 

Extrémnejšie počasie na západe

Západne od našich hraníc sú už búrky intenzívne, najmä v Rakúsku a na juhozápade Česka. V Česku zaznamenali extrémne prívalové zrážky, na stanici Kubova Huť na Šumave spadlo počas búrky až 105 mm zrážok. V Rakúsku, najmä v oblasti Salzburgu, hlásili krúpy s priemerom až 3 cm a nárazový vietor dosahoval až 120 km/h. Tieto búrky už spôsobili vyvrátené stromy a poškodenie infraštruktúry.

 

Búrková línia sa teraz pomaly presúva smerom k našemu územiu, priniesla nárazový vietor s poryvmi až do 120 km/h. Na niektorých miestach hlásia aj vyvrátené stromy. Na Slovensku sa búrky začnú prejavovať najmä v nočných alebo skorých ranných hodinách, pričom zvyšky búrok z južnej Moravy a Rakúska zasiahnu západné Slovensko. Zatiaľ čo blesková aktivita bude slabnúť, môžeme očakávať dážď.

Predpoveď naznačuje, že najintenzívnejšie búrky nás čakajú v piatok popoludní, keď sa búrky rozšíria po viacerých miestach, predovšetkým v severných oblastiach Slovenska. Teploty sa budú pohybovať medzi +24 až +29 °C, s oblačnosťou na zvyšku krajiny.

 

Dnešný deň môže byť na niektorých miestach pomerne horúci, no búrky, ktoré dorazia vo večerných hodinách, prinesú výraznú zmenu počasia,“ upozorňuje iMeteo. Situácia sa zhorší najmä v piatok, keď búrky môžu byť sprevádzané nebezpečnými javmi. Rátať treba s prudkými zrážkami a ďalšími nebezpečnými javmi spojenými s búrkami.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie