fbpx

Klimatizácia je pre niekoho požehnanie, pre iného strašiak. Na čo si dať pri jej používaní pozor?

Ilustračné foto. Zdroj: Freepik

S nástupom leta sa s klimatizáciou stretávame čoraz častejšie. Jedni bez nej nevydržia, pre iných je strašiakom a radšej pretrpia horúčavu. Pre mnohých je automatickým zdrojom zdravotných problémov ako napríklad prechladnutie. Záleží však na jej umiestnení, type, funkciách, ale aj spôsobe používania. 

S neustálym globálnym otepľovaním je pobyt v interiéri počas letných tropických dní často na nevydržanie, píše portál zive.aktuality.sk. Ľudia tak siahajú po nejakom spôsobe chladenia – najčastejšie klimatizácii. Mnohí sa však kvôli rôznym obavám tohto zariadenia stránia. V danej súvislosti spomeňme najmä pocit až nepríjemného chladu, prievanu a rôzne zdravotné komplikácie.

Sú tieto obavy opodstatnené? V prvom rade to nesmiete preháňať so samotnou teplotou, ktorú na klimatizácii nastavíte. Extrémne chladný vzduch je nepríjemný a môže vyústiť až do zdravotných problémov. Tiež treba myslieť na to, že vzduch, ktorý prúdi rýchlosťou nad 0,5 m/s, už vnímame ako prievan. Preto je potrebné dôkladne zvážiť, kam vnútornú jednotku umiestnite.

Klimatizácia by sa nemala nachádzať priamo nad posteľou a ak nemá funkciu takzvaného bezprievanového chladenia, ktoré minimalizuje rýchle prúdenie vzduchu a nevytvára pocit nepríjemného fúkania, je vhodné vyhnúť sa exponovaným miestam, ako je napríklad stena priamo za, respektíve nad sedačkou.

„Všetko toto je riešiteľné, keď príde na obhliadku pracovník, ktorý navrhuje zariadenie a s majiteľom alebo majiteľkou objektu sa dohadujú, kde by ju chceli mať umiestnenú. A to tak, aby ich neobmedzovala,“ hovorí skúsený odborník na chladenie Miloš Horvát. Vnútorné jednotky drahších zariadení majú aj snímače polohy osôb. Ak vás teda systém zachytí na určitom mieste, vôbec tam nefúka.

Expert ďalej vysvetľuje, že na výsledný pocit má vplyv nielen teplota v miestnosti, ale aj vlhkosť vzduchu. „Vieme, že studené vlhko ľudia nemajú radi. Preto aj mnohí nadávajú na klimatizáciu, lebo ju nevedia ovládať. Klimatizácia má viacero režimov a komu prekáža chlad, mal by vyskúšať režim odvlhčovania,“ dopĺňa Horvát.

Zároveň, tak ako o všetko, aj o klimatizáciu sa treba starať. Zdravotné ťažkosti totiž môže spôsobiť neudržiavaný systém. Pravidelne by sa preto mal čistiť. No mnohým problémom viete predísť aj výberom správnej jednotky. Okrem hluku sa treba zamerať i na ďalšie parametre.

„Pred samotnou kúpou je ideálne zvážiť, čo všetko od klimatizácie očakávam. Či mi stačí model so základnými funkciami, alebo od nej chcem aj prídavné funkcie, ako napríklad bezprievanové chladenie, UVC lampu, aktívne vetranie, špeciálne filtrácie pre alergikov a podobne,“ približuje zakladateľ TeploZima.sk Martin Štepán.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie