fbpx

Ďalší prípad kúpania sa v tatranskom plese. Pokuty napáchané škody na prírode nenapravia

Ilustračná fotografia (Zdroj: Reprofoto/Pravda)

Tatranské plesá a potoky sú citlivým ekosystémom a aj malé zmeny ho môžu narušiť. Pravidelne sa však nájdu turisti, ktorí ho svojím nezodpovedným správaním ohrozujú. Portál Pravda zverejnil zábery z Velického plesa od čitateľky, ktorá na ženu porušujúcu pravidlá upozornila.

„Už niekoľko rokov intenzívne vyzývame ľudí, aby si nerobili z tatranských plies a potokov kúpalisko. Snažíme sa vysvetľovať, že tieto vody sú domovom mnohých živočíšnych druhov, pre ktoré môžu mať aj malé zmeny biotopu fatálne následky,“ upozorňoval vlani riaditeľ Správy TANAP-u Pavol Majko.

Okrem toho, že takéto konanie vážne narúša ekosystém plesa, hrozia zaň aj pokuty do výšky 300 eur na mieste. Vlani TANAP zverejnil prípad dvoch mužov otužujúcich sa v Batizovskom plese. Tí pre tento priestupok dostali pokutu 50 eur.

Správanie sa návštevníkov najstaršieho slovenského národného parku presiahlo podľa riaditeľa Správy TANAP-u Majka všetky limity a takéto správanie je neprípustné, uviedol dávnejšie. Tatranské plesá sú domovom mnohých drobných živočíšnych druhov, jedinečných glaciálnych reliktov alebo endemitov obývajúcich len určité lokality, pri ktorých aj malé zmeny prostredia môžu viesť k ich zániku, uviedol dávnejšie ŠOP SR.

Prvotné poškodenie týchto ekosystémov vzniká už len samotným prístupom návštevníka k plesu, ktorý sa pohybuje mimo značkovaného turistického chodníka. Pobrežná okrajová časť plesa (tzv. litorál) je citlivá na zošľapávanie brehov a vegetácie. Dochádza tak k erózii brehov, zakaľovaniu vody a poškodzovaniu pobrežnej vegetácie, ktorú často tvoria chránené druhy rastlín a pobrežných biotopov.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie