fbpx

Danko sa chystá na cestu do Moskvy. Opozícia ho kritizuje, Naď mu odporúča v Rusku zostať

Ilustračná fotografia (Zdroj: TASR)

Moskva bola obľúbenou destináciou pre Andreja Danka ešte v časoch, keď predsedal parlamentu. Túto tradíciu návštev svojich priateľov sa chystá obnoviť aj počas aktuálneho volebného obdobia. Nič na tom nemenil ani ruský vpád na Ukrajinu, státisíce mŕtvych, ktoré táto nevyprovokovaná agresia priniesla, ani fakt, že samotné Rusko zaradilo Slovensko na zoznam nepriateľských krajín.

Andrej Danko pocestuje do Moskvy. Oznámil to neformálne oblečený, schovaný pod slnečníkom, vo videu na sociálnej sieti, píše portál noviny.sk. Predseda SNS a podpredseda parlamentu sa takto zapojil do debaty o ukrajinskej stopke na tranzit ruskej ropy od spoločnosti Lukoil.

Z opozície mu jedni odkázali, že pácha zradu slovenských záujmov, iní mu zas odporučili, aby v Moskve rovno aj zostal.

„Milí slniečkari, ja tam pôjdem aj tak. Mám pozvanie na akýkoľvek dátum, aký si určím,“ hovorí vo videu podpredseda NR SR Andrej Danko. „Ja budem veľmi rád, keď pán Danko odíde do Ruska. Keď tam ostane a už v živote sa nevráti na Slovensko,“ uvádza bývalý minister obrany Jaroslav Naď.

„Je to absolútne zradcovské správanie, klaňať sa Vladimírovi Putinovi,“ vyjadruje sa poslanec NR SR Ondrej Dostál. „Ohrozuje našu pozíciu v rámci EU a podkopáva už aj naštrbenú dôveru našich partnerov,“ osvetľuje poslanec NR SR Milan Majerský.

Predseda SNS pritom plánoval Moskvu navštíviť už uprostred júla

Cestu mu však zhatila mimoriadna schôdza parlamentu, teraz Danko oznámil, že plán stále platí a do súvisu ho dal s nedávnym rozhodnutím Ukrajiny zaradiť ruskú spoločnosť Lukoil na sankčný zoznam, a z časti tak Slovnaftu priškrtiť prívod ruskej ropy. „Pôjdem tam preto, že ak by tí zlí Rusi, ako vy hovoríte, vypli ropu, tak nám tu nepomôže ani plakať,“ stavia sa do role spasiteľa Danko.

Slovensko sa vedno s Maďarskom pre rozhodnutie Ukrajiny, obrátilo, zatiaľ bez úspechu, so žiadosťou o pomoc na Európsku Úniu. Obe vlády medzitým hrozia Kyjevu odvetou, ak od zákazu tranzitu neupustí. Či už embargom na export naftových produktov alebo elektriny. „Aby zabezpečili alternatívne dodávky, aby sme nemuseli, nijakým spôsobom brať nejaké dodávky z Ruskej federácie, čo sa mimochodom podarilo napríklad ČR,“ pokračoval Naď.

„Ja som svoje názory nikdy neohýbal, principiálne hovorím, že slovensko-ruské vzťahy sú budúcnosť,“ prorokuje podpredseda. Andrej Danko hovorí o hrozbe veľkej ropnej krízy. Odborníci už skôr potvrdili, že rozhodnutie Kyjeva sa nás dotkne len čiastočne, a situácia rozhodne nie je taká kritická. Slovensko stále patrí medzi najväčších importérov ruských energonosičov v regióne. No od vypuknutia vojny táto závislosť citeľne klesá.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie