fbpx

Operátori zúria: Štát musí zasiahnuť pri budovaní optických sietí

Ilustračné foto. Zdroj: Unsplash/Matthew Henry, Thomas Jensen

Nedávno uzavreté memorandum medzi distribučnými spoločnosťami a Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS) má za úlohu zrýchliť zavádzanie vysokorýchlostného internetu v oblastiach, kde doposiaľ nebolo ekonomicky výhodné budovať optické siete. Telekomunikačná únia Slovenskej republiky zdôrazňuje potrebu legislatívnych zmien, ktoré by tento proces zjednodušili. Informuje techbyte.sk.

Inštalácia optických káblov na stĺpy elektrického vedenia je finančne výhodnejšia a rýchlejšia než ich zakopávanie do zeme. Európska smernica zameraná na znižovanie nákladov pri budovaní vysokorýchlostných sietí, zakomponovaná v slovenskom zákone o elektronických komunikáciách, toto riešenie podporuje.

Distribučné spoločnosti majú povinnosť umožniť inštaláciu optických sietí na svoje stĺpy za primeraných podmienok. Avšak v praxi sa často vyskytujú problémy s plnením týchto podmienok, čo brzdí rozvoj internetu v menej pokrytých oblastiach.

Regionálne výzvy a legislatívne zmeny

Regionálni operátori sa snažia budovať optické siete na stĺpoch, ale narážajú na prekážky zo strany distribučných spoločností. Telekomunikačná únia ponúka spoluprácu na riešení týchto problémov a podporuje dodržiavanie legislatívy, aby sa umožnilo budovanie sietí v potrebných oblastiach.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie