fbpx

Chemické vs. minerálne opaľovacie krémy: Ako to v skutočnosti je?

Ilustračné foto. Zdroj: PublicDomainPictures.net/Jean Beaufort, Unsplash/Byeonghoon Jeon

Minerálne opaľovacie krémy, vyrobené s použitím oxidov titánu alebo zinku, získavajú na popularite ako alternatíva k tradičným chemickým opaľovacím krémom. Avšak, okolo týchto produktov existuje množstvo nedorozumení. Lifehacker.com vyvracia niekoľko z nich.

Minerálne alebo „fyzické“ opaľovacie krémy sú vyrobené z malých častíc oxidu titánu alebo oxidu zinku. Chemické opaľovacie krémy obsahujú iné látky, ako napríklad oxybenzón alebo oktisalát. Termín „fyzický opaľovací krém“ vychádza z mylného presvedčenia, že tieto ingrediencie fyzicky blokujú slnečné žiarenie. Minerálne krémy majú často belavý vzhľad (pokiaľ nie sú tónované) a sú bežné v produktoch pre deti alebo ako „prírodné“ alternatívy.

Existujú aj krémy, ktoré kombinujú oba typy ingrediencií.

Mýtus: minerálne opaľovacie krémy „blokujú“ slnko

Žiadna látka v krémoch úplne neblokuje slnečné žiarenie, preto FDA zakázala použitie slova „sunblock“ na etiketách a v reklamách na opaľovacie krémy. Chemické aj minerálne krémy sú opaľovacie krémy, nie „sunblocky“.

Mýtus: minerálne opaľovacie krémy odrážajú UV žiarenie, zatiaľ čo chemické ich absorbujú

Tento mýtus vedie k ďalším nedorozumeniam, ako napríklad k tomu, že minerálne ingrediencie blokujú slnko. V skutočnosti oba typy opaľovacích krémov fungujú absorpciou UV žiarenia. Podľa Americkej dermatologickej akadémie (American Academy of Dermatology) chemické, ako aj minerálne opaľovacie krémy absorbujú UV žiarenie a premieňajú ho na teplo, ktoré sa potom uvoľňuje z pokožky. Tento mechanizmus bol dôkladne študovaný a považuje sa za bezpečný.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie