fbpx

TENTO ostrov navštívi ročne iba pár tisíc turistov, získal však medzinárodné uznanie

Ilustračné foto, ostrovy Markízy vo Francúzskej Polynézii. Zdroj: Audley Travel; Afar

Marquesas sú krásnym, odľahlým pásom ostrovov v južnom Pacifiku. A od minulého víkendu sú aj na zozname svetového dedičstva UNESCO. Na najnovšej konferencii UNESCO tento rok do svojho slávneho zoznamu pridala organizácia 24 nových miest, vrátane lokalít spojených s odkazom Nelsona Mandelu v Južnej Afrike, skalného jaskynného komplexu dažďového pralesa v Malajzii a ruín svahilského mesta v Keni, píše CNN.

Len málo cestovateľov však malo možnosť navštíviť Te Henua Enata, tzv. „Krajinu ľudí“. Tento francúzsky polynézsky región pozostáva z 12 ostrovov, z ktorých polovica je obývaná, a je domovom približne pre 9 000 ľudí. Najľudnatejším z nich je Nuku Hiva, ktorú CNN Travel preskúmala v roku 2021. Ak ich chceš nájsť na mape, hľadaj ich asi 4 000 kilometrov juhovýchodne od Havaja a 4 700 kilometrov východne od Fidži.

Vďaka svojej odľahlej polohe navštívilo Francúzsku Polynéziu – ktorá zahŕňa ostrovy Bora Bora a Tahiti – v roku 2022 približne 220 000 zahraničných turistov. A ešte menej z nich sa dostalo na ostrovy Marquesas.

Podľa údajov Štatistického inštitútu Francúzskej Polynézie (ISFP) navštívilo Marquesas v roku 2023 10 995 turistov. To je menej ako 2 % z celkového počtu návštevníkov Tahiti. Dve tretiny z nich boli Francúzi, čo dáva zmysel vzhľadom na to, že región je zámorským departementom Francúzska.

Američania tvoria druhú najväčšiu skupinu turistov na ostrovoch, za nimi nasledujú Čína, Kanada, Nemecko a Spojené kráľovstvo. Väčšina turistov na ostrovoch prilieta na medzinárodné letisko Fa’a’ā na Tahiti, potom cestuje loďou na Nuku Hiva a na ďalšie ostrovy Marquesan. Loď Aranui 5 je dvojúčelové plavidlo, ktoré priváža ľudí, v priemere asi 230 a náklad na 12-dňových plavbách z Papeete, ktoré je hlavným mestom Francúzskej Polynézie.

Cestovný ruch na ostrovoch Marquesas je tiež riadený z Tahiti. „Tento zápis je jedinečnou príležitosťou pre medzinárodnú prezentáciu výnimočného kultúrneho a environmentálneho dedičstva súostrovia Markézy,“ uviedol generálny riaditeľ Tahiti Tourism Jean-Marc Mocellin vo vyhlásení a dodal, že pocta od UNESCO posilní postavenie ostrovov Tahiti ako inkluzívnu a udržateľnú turistickú destináciu.

Okrem svojej úžasnej geografickej polohy uznalo UNESCO jedinečnú kultúru a dedičstvo Markíz. Vzdialená poloha a nedostatok ľudských zásahov prispievajú k tomu, že vody okolo ostrovov patria medzi posledné oblasti morskej divočiny na svete. Nie je nezvyčajné vidieť delfíny na mori robiť akrobaciu. Markézske rezbárske práce, tanec a hudba tvoria súčasť dedičstva ostrovov. Maliar Paul Gaugin, ktorý je známy najmä svojimi obrazmi Tahiti a belgický spevák Jacques Brel sú obaja pochovaní na malom cintoríne na ostrove Hiva Oa.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie