fbpx

Týchto 6 potravín zaraď do jedálnička, robia zázraky

Ilustračné foto Zdroj: freepik; Unsplash

Príjem veľkého množstva vlákniny bol už v minulosti spájaný s nižším rizikom srdcových ochorení, mŕtvice, cukrovky typu B či rakoviny čriev. Potraviny bohaté na vlákninu ti môžu aj pomôcť pravidelne chodiť na toaletu, čím udržiavaš svoje črevá zdravé.

Ako píše portál čas.sk, vedci z Národného inštitútu DTU a Univerzity v Kodani tvrdia, že prišli na to, prečo je vláknina taká prospešná pre naše zdravie. Dôležitá je pri tom esenciálna aminokyselina nazývaná tryptofán, ktorá sa najčastejšie nachádza v morčacom mäse, syroch a vajciach. Po tom, ako sa tryptofán dostane do nášho čreva, baktérie ho premenia na rôzne zlúčeniny. Baktérie „súťažia“ o využitie aminokyseliny a premieňajú ju na látky, ktoré sú buď prospešné alebo škodlivé pre naše zdravie.

Výskum publikovaný v časopise Nature Microbiology uvádza, že konzumácia veľkého množstva vlákniny môže pomôcť črevným baktériám premieňať tryptofán na zdraviu prospešné látky. Ak však vlákniny nebude dostatok, tryptofán môže byť premenený na škodlivé zlúčeniny. „Tieto výsledky zdôrazňujú, že naše stravovacie návyky významne ovplyvňujú správanie črevných baktérií, čím vytvárajú jemnú rovnováhu medzi aktivitami podporujúcimi zdravie a tými, ktoré sú spojené s chorobami,“ povedala profesorka Tine Rask Licht z Národného potravinového inštitútu DTU.

Diétna vláknina, nazývaná aj ako nestráviteľné sacharidy, sa nachádza v rastlinách a nie je strávená v tenkom čreve. Rozkladaná je až v hrubom čreve a je nevyhnutná pre správne fungovanie gastrointestinálneho traktu. Podľa Asociácie dietológov UK sa nachádza najmä v potravinách ako sú:

  • Celozrnné raňajkové cereálie
  • Fazuľa a strukoviny
  • Zemiaky so šupkou
  • Orechy a semená
  • Čerstvé a sušené ovocie a zelenina
  • Celozrnný chlieb a cestoviny

 

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie