fbpx

Novinky v gastrosektore: Nové ministerstvo chce zjednodušiť zamestnávanie ľudí

Gastrosektor čakajú viaceré zmeny, ktoré majú prevádzkarom uľahčiť najímanie nových ľudí. Zdroj: Unsplash

Koronakríza veľmi ťažko zasiahla nielen oblasť cestovného ruchu, ale najťažšie práve gastrosektor. Problémy pretrvávajú aj naďalej, pričom jedným z najväčších je nedostatok personálu. Prevádzkarom chýbajú tisíce zamestnancov a volajú po zmene zákona a zníženie úrovne byrokracie. Novo-vzniknuté ministerstvo cestovného ruchu a športu však sľubuje uľahčenie procesu najímania nových zamestnancov, píšu tvnoviny.sk.

Pracovné portály ale aj samotné dvere prevádzok už dlhší čas zdobia viaceré ponuky voľných pracovných miest, ktoré sa im však dlhodobo nedarí obsadiť. Po takmer trojročnej neistote, ktorú so sebou do gastrosektora priniesla kríza spojená s pandémiou covidu-19, sa kvalifikovaní kuchári a čašníci hľadajú len veľmi ťažko. Nelákajú ich ani mnohé pracovné ponuky.

V gastrosektore po celom Slovensku aktuálne chýba takmer 10-tisíc ľudí a to naprieč všetkými profesiami – od šéfkuchárov až po pomocníkov v kuchyni. Zmenu však sľubuje nové ministerstvo cestovného ruchu a športu cez nový zákon v skrátenom legislatívnom konaní. Prvou zmenou by malo byť zníženie byrokratickej záťaže pri zaúčaní nových zamestnancov. Sľubuje odstránenie tzv. „hygienického minima“ pre všetkých. Po novom by už tento certifikát potrebovali len vedúci pracovníci. Tí by následne v rámci prevádzky zaškolili aj ostatných zamestnancov.

Druhou sľubovanou zmenou by malo byť zrušenie zdaňovania prepitného. Ak napríklad zaplatíte konkrétnemu čašníkovi kartou a pridáte tringelt, ten by sa v čistom mohol na konci mesiaca pripísať konkrétnemu zamestnancovi. Zákon by sa skrz poslanecký návrh mohol v parlamente objaviť už na septembrovej schôdzi. Ak by prešiel, do platnosti by mohol vstúpiť 1. januára 2025.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie