fbpx

Na Slovensku spravili unikátny zákrok. Pacientovi nahradili časť brušnej dutiny protézou z hovädzieho osrdcovníka

Ilustračná fotografia (Zdroj: FREEPIK/wavebreakmedia_micro, peoplecreations)

Slovenskí lekári si môžu pripísať ďalší úspech v medicíne. Doktori z Univerzitnej nemocnice v  Bratislave (UNB) nahradili pacientovi pri operácii časť brušnej dutiny protézou z hovädzieho osrdcovníka. Jednalo sa o unikátny zákrok, ktorý sa na Slovensku realizoval prvýkrát. TASR o tom informovala hovorkyňa UNB Eva Kliská.

„Pacientovi s výduťou brušnej tepny bol v minulosti implantovaný do brušnej tepny stentgraft (výstuž), ktorý predchádza vzniku komplikácií spojených s výduťou brušnej tepny, najmä tak prasknutiu. Avšak ako veľmi raritná komplikácia výkonu sa objavila u pacienta infekcia stentgraftu. Takáto infekcia pacienta priamo ohrozuje na živote,“ ozrejmila s tým, že materiál preto bolo treba odstrániť a nahradiť novým.

Náročná operácia aj príprava

Lekári poukázali na to, že náhrada infikovaného úseku protézou z hovädzieho osrdcovníka sa zdá byť veľmi sľubnou chirurgickou metódou.

Protézu si podľa slov Romana Slyška, primára oddelenia cievnej chirurgie v Nemocnici svätého Cyrila a Metoda, ktorá pod UNB patrí, pripravili ešte pred operáciou. Tá trvala dve a pol hodiny. Vyzdvihol ju aj riaditeľ UNB Alexander Mayer.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie