fbpx

Slovenskí vedci prišli s novinkou. Predstavili nový spôsob výroby nanocelulózy

Ikustračné foto. Zdroj: FOTO TASR/Michal Svítok, Dano Veselský

Vedci zo Slovenskej akadémie vied (SAV) prišli s novinkou. Predstavili nový spôsob výroby nanocelulózy, najmenších vlákien v celulóze, ktorý vyvinuli v spolupráci s Akadémiou vied Českej republiky (AV ČR). Nový spôsob rieši problémy so spotrebou energie či ekologickou udržateľnosťou. Správu o tom priniesla TASR na základe informácii od hovorkyne SAV Moniky Tinákovej.

Celulóza je nevyhnutná pre výrobu papiera, textílie, potravín či liekov. „Prinášame lacnú a ekologickú možnosť výroby nanofibrilovanej celulózy s vysokým výťažkom, bez potreby akejkoľvek enzymatickej predbežnej úpravy,“ povedal Gianmarco Taveri z Ústavu anorganickej chémie SAV.

Vedci SAV a AV ČR si podľa Tinákovej dali za cieľ vytvoriť metódu, ktorou dokážu nanofibrilovanú celulózu vyrábať mechanickým rozpadom z akéhokoľvek zdroja celulózy. Môže ním byť čistá celulóza, regenerovaná celulóza, bavlna či papier. Nanocelulóza pripravená týmto spôsobom je podľa nej vhodná pre rôzne aplikácie, najmä keramických, kovových a polymérových nanokompozitov.

Metóda podľa Taveriho využíva polotuhé médium na vodnej báze zložené z kremičitanu sodného. Kladivá, dierovače či lisy sú následne schopné materiál rýchlo deformovať.

„Masívne dochádza k lámaniu celulózových reťazcov a sekaniu vlákien na nanometrickú veľkosť. Sodno-silikátové médium je lacné, netoxické a ľahko odstrániteľné, pričom je vysoko účinným úložným médiom,“ ozrejmil Taveri.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie