fbpx

Očarujúci fínsky Paríž či Brána do Sahary. Zamier na miesta, ktoré nie sú PREPLNENÉ turistami

Zľava najzachovalejšia stredoveká pevnosť Bosny a Hercegoviny v meste Srebrenik a fínske mesto Turku, ktoré do roku 1812 bolo hlavným mestom. Foto: visitfinland.com, sarajevotimes.com

V uplynulých týždňoch čoraz častejšie počúvame o obľúbených dovolenkových destináciách v Európe, ktoré sa rozhodli bojovať s nadmerným turizmom. Pokiaľ ti prekážajú masy ľudí, zavítaj naopak na miesta, kde by si mohol nájsť pokoj a možnosť pozerať si pamiatky bez dlhého čakania v davoch.

Prinášame ti tipy na výlety či dovolenku v lokalitách, v ktorých stretneš výrazne menej turistov než na vychýrených miestach niekde pri mori či v metropolách štátov.

Navštív múzeá, hrady či očarujúcu púštnu krajinu, v ktorej zažiješ dobrodružstvo na šírych dunách. Sprostredkuje ti to výlet na ťavách alebo štvorkolkách.

Sibiu, Rumunsko

Sibiu v Rumunsku sa nachádza v historickej oblasti Transylvánia. Tá síce nie je spojená s Draculom, ale so živou oslavou kultúry a histórie, píše Pluska. Táto bývalá saská pevnosť ohuruje návštevníkov kultúrnymi extravaganciami, ako je ARTmania a medzinárodný divadelný festival Sibfest. Okrem festivalov je v Brukenthalskom múzeu vystavený pôsobivý súbor umeleckých diel veľkých majstrov.

Stredoveká architektúra s kľukatými uličkami a rozsiahlymi dláždenými námestiami predstavujú ozvenu minulosti. Vďaka investíciám mesta sa darí zachovať čo najlepší stav. Návštevníci si vychutnávajú svojrázny pôvab chodieb, ktoré sú zaplnené mačkami a najmä v čase vianočných trhov ich zdobia slávnostné svetlá. Napriek skromnej rozlohe ponúka Sibiu turistom aj miestnym obyvateľom srdečné privítanie a fantastické gastronomické zážitky lokálnej kuchyne, a to všetko bez nepríjemností v podobe dlhých radov.

Karpathos, Grécko

Grécky ostrov Karpathos nájdeš ďaleko od preplnených pláží Mykonosu či Santorini, kde sa môžeš kochať výhľadom na západy slnka. Ostrov ponúka oddych. Skúsení grécki cestovatelia sa vydávajú na štvorhodinovú plavbu trajektom z Rodosu, aby sa dostali na tento odľahlý ostrov Dodekanés, kde ich privítajú nedotknuté pláže.

Horská dedina Olympos ukazuje obraz tradičného gréckeho života so ženami v pestrofarebných odevoch a oslami, ktoré sú hlavným dopravným prostriedkom. Tento skrytý ostrovný raj je ideálnym pokojným útočiskom, kde miestne taverny ponúkajú čerstvé, autentické jedlá uprostred nadčasovej scenérie.

Srebrenik, Bosna a Hercegovina

Srebrenik patrí k lákavému miestu, ktoré je často veľmi podceňovanou lokalitou v Európe. Mesto nájdeš v Bosne a Hercegovine, vzdialené len 87 kilometrov od Sarajeva. Je známe ako „kráľovské mesto”, kde sa nachádza najzachovalejšia stredoveká pevnosť krajiny. Pevnosť je pozostatkom z 12. storočia a majestátne sa týči nad údolím opradeným rôznymi mýtmi a legendami.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2 3
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie