fbpx

Ako často sa sprchovať, aby sme neškodili pokožke? Odborníci v tom majú jasno

Ilustračné foto. Zdroj: Freepik

Sprchovanie patrí k prirodzenej dennej rutine ľudí. Po tom, čo zmyjeme zo seba všetku špinu a vyjdeme zo sprchy, získame príjemný pocit sviežosti. Akou frekvenciou by sme sa mali naozaj sprchovať? Každý deň, viackrát do dňa alebo stačí párkrát do týždňa?

Dermatológovia a výskumy odhaľujú, že sprchovanie každý deň môže mať svoje výhody, ale tiež nevýhody. Zisti, ako často by si sa mal osviežiť pod sprchou, aby tvoja pokožka ostala zdravá a svieža.

Každodenný rituál

V Spojených štátoch sa približne dve tretiny ľudí sprchujú denne, zatiaľ čo v Austrálii je to viac ako 80 %. Na druhej strane, v Číne sú šporovlivejší a polovica obyvateľov sa sprchuje len dvakrát týždenne, píše portál vysetrenie.zoznam.sk.

Rozdiel môže spôsobovať nielen rozdiel v kultúrnych zvyklostiach, ale často sa spája aj so zdravotnými odporúčaniami a preferenciami ľudí. Na čom sa ale zhodujú odborníci? Ako často by sme sa mali skutočne sprchovať?

Mnohí ľudia sa domnievajú, že každodenné sprchovanie je dôležité pre zdravie, ale v skutočnosti je to skôr otázka zvyku a spoločenských noriem. Denné sprchovanie praktizujeme z niekoľkých dôvodov – obavy z telesného zápachu, forma prebudenia sa alebo spôsob ranného rituálu zahŕňajúci cvičenie. Tieto dôvody určite majú svoje opodstatnenie, predovšetkým z hľadiska osobných a pracovných vzťahov. Nie je zaznamenaný jednoznačný vedecký dôkaz, že každodenné umývanie sa je pre zdravie dôležité.

Normálna zdravá pokožka si udržiava vrstvu oleja a rovnováhu „dobrých“ baktérií a iných mikroorganizmov. Časté sprchovanie sa a drhnutie narúšajú ich stabilitu, čo môže viesť k vysušenej, podráždenej a svrbivej pokožke. Horúca voda navyše poškodzuje kožnú bariéru, čo je vstupnou bránou pre baktérie a alergény. Zvyšuje sa tým riziko kožných infekcií a alergických reakcií.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie