fbpx

Obľúbené chorvátske letovisko zasiahol požiar. Hasiči bojujú o každý dom

V Chorvátsku vypukol požiar, ktorý pravdepodobne spustilo horiace auto. Zdroj: X/@ivana_313, Google Maps

Blízko obľúbeného chorvátskeho letoviska Tučepi na Makarskej riviére vypukol v utorok rozsiahly požiar. K rýchlemu šíreniu plameňov napomáhajú poryvy bóry a do boja s plameňmi museli byť nasadené hasičské jednotky z oblasti celej Makarskej riviéry a Splitsko-dalmatínskej župy. Oheň zasiahol aj Prírodný park Biokovo, diaľnica na Dubrovník musela byť uzavretá.

Požiar vypukol večer v Gornji Tučepi v oblasti Čovići a Podstupe, informuje server Slobodna Dalmacija. Všetci obyvatelia Tučepi sú v pohotovosti a pripravujú sa na možnú evakuáciu.

Podľa veliteľa hasičov Slavka Tucakoviča je situácia vážna. „Situácia je celkom napätá. Oheň, ktorý priživuje bóra, sa šíri veľmi rýchlo. Šíri sa takmer všetkými smermi. Na mieste požiaru sú hasičské zbory od Splitu až po Makarskú riviéru. Bojujú s nadľudským úsilím, aby zabránili tomu, aby sa oheň rozšíril smerom. k Tučepi,“ povedal Tucaković.

Pri požiari zasahujú aj najmenej dve hasičské lietadlá. Hasiči sú roztiahnutí na štvorkilometrovej línii. Oheň silne zasiahol tamojšie pole a tiež vysadené olivovníky.

„Je to veľmi zlý pocit. Popol už poletuje po meste a oheň sa pomerne rýchlo šíri. Húkanie sirén naznačuje, že to nie je dobré. Z diaľky to nedokážem posúdiť, ale vyzerá to, že oheň uhasína. Hasiči odvádzajú naozaj skvelú prácu,“ popísal servera 24SATA.hr svedok, ktorý bol blízko požiaru.

Podľa posledných informácií oheň prenikol do Prírodného parku Biokovo a zachvátil neďaleký ranč. Z dediny Gornji Tučepi sú počuť silné detonácie, ale nie je známe, či explodovalo vozidlo alebo zbrane uložené v domoch.

Rýchlo sa šíriacim plameňom len tak tak unikol starosta Tučepi Ante Čobrnić, ktorý na poslednú chvíľu vyskočil z horiaceho auta. „Akonáhle vypukol požiar, išiel som autom do Čovića podporiť hasičov. V sekunde sa mi rozhorel pred očami oheň, takže som sadol do auta a zamieril domov. Oheň však zachvátil auto, z ktorého som okamžite vyskočil a ktoré počas pár minút zhorelo. Všetko bolo ako vo filme a v jednej chvíli som bol uväznený v ohnivom kruhu. Teraz som v Tučepi a nikam neodídem, pretože to, čo som zažil, bola naozaj katastrofa a som v šoku,“ povedal tlači Čobrnić.

Podľa nepotvrdených informácií sa požiar rozšíril od horiaceho automobilu. Chorvátski policajti nabádajú vodičov k opatrnosti ak rešpektovaniu pokynov záchranárov.

Požiare vypukli pri troch obľúbených letoviskách

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie