fbpx

Dnes nás potrápia horúčavy. SHMÚ vydal výstrahy pred vysokými teplotami

Na snímke teplomer a makové pole pri západe slnka. Zdroj: FOTO TASR/Jaroslav Novák

Na Slovensku streda prinesie ďalšie horúčavy. Meteorológovia zo Slovenského hydrometeorologického ústavu vydali výstrahy 1. stupňa pred vysokými teplotami.

V predchádzajúcich dňoch sme na našom území mali priam ideálne počasie. Obloha bola jasná a teploty príjemné. Lenže to sa už dnes zmení. Zatiaľ čo po uplynulé dni teploty neprekročili +30 °C, streda prinesie ďalšiu vlnu horúčav, píše imeteo.sk.

Dnes teploty prekročia hranicu +30°C

Nad strednou Európou sa nachádza nevýrazné tlakové pole. Zároveň začne prúdiť do našej oblasti od západu teplý vzduch.

Teploty dnes oproti tým zo začiatku týždňa výrazne stúpnu. Najvyššia denná teplota dosiahne +29 °C až +34 °C, na Orave, pod Tatrami a krajnom severovýchode okolo +27 °C. Teplota na horách vo výške 1 500 metrov nad morom bude okolo +19 °C.

Pre Slovensko je vydaná aj výstraha 1. stupňa pred nebezpečne vysokými teplotami. Dnešok bude tak slnečný, len miestami bude zväčšená oblačnosť. Fúkať bude slabý premenlivý vietor. Zrážky ani búrky dnes neočakávame.  Prílev horúceho vzduch by mal na našom území vrcholiť počas štvrtkového dňa. Teploty tak budú stúpať až k +35 °C a nás čaká ďalšia vlna horúčav.

Výstrahy pred horúčavami

Na Slovensku dnes môžu teploty dosiahnuť miestami 33 až 34 stupňov Celzia. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal výstrahy prvého stupňa.

Výstrahy predbežne vydali meteorológovia zo SHMÚ od 13.00 h, respektíve 14.00 h do 18.00 h. Platia pre celý Bratislavský a Nitriansky kraj, takmer celý Trnavský kraj a okresy Banská Štiavnica, Krupina, Veľký Krtíš a Žarnovica.

„Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov,“ pripomína SHMÚ s tým, že pravdepodobnosť nadmerného zaťaženia organizmu u niektorých osôb je vysoká.

Na snímke mapa výstrah pred vysokými teplotami. Zdroj: REPROFOTO SHMÚ
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie