fbpx

V Čechách sa objavil invazívny druh ázijského komára. Je potencionálnym šíriteľom ochorení

komár
Ilustračná fotografia (Zdroj: Pixabay)

Hygienici zaznamenali v Olomouckom kraji v Čechách prvýkrát výskyt invazívneho druhu komára Aedes japonicus (ázijský kríkový komár). Tieto komáre sú potenciálnymi šíriteľmi niektorých ochorení, v našich zemepisných šírkach ale prenos chorôb z nich na človeka nie je evidovaný. Napadajú však ľudí a sú aktívni cez deň a podvečer.

V Európe je výskyt tohto druhu monitorovaný od roku 2000, v Česku bol prvýkrát potvrdený v roku 2021 v dvoch lokalitách blízko štátnej hranice na južnej Morave a v južných Čechách, píše portál ČT 24.

„Larvy tohto druhu komára sa vyvíjajú v prirodzene aj umelo zadržanej vode v najrôznejších bareloch, kontajneroch, pneumatikách, kvetináčoch, sudoch, odkvapoch, dutinách stromov a v skalných dutinách. Vo svojej domovine vo východnej Ázii prezimuje v štádiu vajíčka a v teplejších oblastiach aj v štádiu larvy. Na Olomoucku bol zistený výskyt v IBC kontajneroch so zadržanou dažďovou vodou,“ uviedla hovorkyňa olomouckej krajskej hygienickej stanice Markéta Koutná.

Jeho výskyt na Olomoucku môže naznačovať, že sa mu u nás bude v budúcnosti lepšie dariť, jedná sa totiž o zatiaľ najsevernejší nález na území Českej republiky. Nepríjemné je, že sa podľa výskumov z Francúzska zrejme dokáže chladnejším podmienkam na severe pomerne dobre prispôsobiť.

Hygienici zatiaľ komárom v úmyselne zadržanej dažďovej vode na záhradách a pri rodinných domoch nevenovali pozornosť, pretože išlo výhradne o druhy komárov sajúcich krv na vtákoch, nie na človeku.

„Na rozdiel od týchto prirodzene sa vyskytujúcich komárov samice druhu Aedes japonicus sajú krv cicavcov a aktívne napádajú človeka, a to ako cez deň, tak najmä v podvečer,“ doplnila Koutná. „Hoci je výskyt komára druhu Aedes japonicus vo svete spájaný s prenosom vážnych chorôb, v Českej republike nie je prípad prenosu choroby z tohto dúhu komára na človeka evidovaný,“ uviedla.

Vzhľadom na to, že Aedes japonicus má schopnosť prenášať arbovírusy, je lekársky významným a predstavuje problém pre verejné zdravie. Vedci v laboratóriách experimentálne preukázali, že je schopný prenášať vírus západonilskej horúčky a japonskú encefalitídu.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie