fbpx

Odškodnenie za nútené STERILIZÁCIE: Progresívci žiadajú ministrovu podporu

Zdroj: Reprofoto Facebook/Progresívne Slovensko

Opozičná strana Progresívne Slovensko navrhla nový zákon, ktorý má zabezpečiť finančné odškodnenie pre rómske ženy, ktoré boli obeťami nútených sterilizácií. Tento návrh predložili ministrovi spravodlivosti Borisovi Suskovi s cieľom, aby ho prijal ako vládny návrh. Navrhovaná suma odškodnenia je najmenej 12-tisíc eur. Na utorňajšej tlačovej konferencii to oznámila poslankyňa za PS Beáta Jurík. Informuje o tom agentúra TASR.

Poslankyne za PS označili nútené sterilizácie za závažné porušenie ľudských práv. Jurík pripomenula, že aj keď sa vláda ospravedlnila, Národná rada SR zatiaľ neprijala zákon, ktorý by zabezpečil odškodnenie a účinný mechanizmus na jeho vykonanie. Pri tvorbe zákona sa inšpirovali mechanizmom, ktorý funguje v Česku.

Podľa návrhu by mechanizmus odškodňovania mal byť v kompetencii ministerstva spravodlivosti. Jurík zdôraznila, že rezort spravodlivosti je najvhodnejší na spravovanie tohto procesu, pretože ide o právny, nie medicínsky postup.

Ministerstvo spravodlivosti nemá podľa Jurík žiadne spojenie s nezákonnými sterilizáciami, čo zaručuje nezávislosť procesu. PS upravilo definíciu sterilizácií tak, aby pokryla všetky prípady nútenia k sterilizácii.

Dôkazné bremeno je na strane štátu

Jurík upozornila, že niektoré obete nemajú zdravotnú dokumentáciu. Návrh preto zahŕňa možnosť nárokovať odškodnenie aj na základe dôveryhodného svedectva, ktoré štát môže spochybniť dôkazmi. „Dôkazné bremeno nesie štát, nie obeť. Celý proces musí byť nastavený tak, aby sa predišlo ďalšiemu traumatizovaniu obetí,“ dodala Jurík.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie