fbpx

Lámavé vlasy aj problémy s plodnosťou? Možno ti chýba dôležitý PRVOK, ktorý vplýva na činnosť organizmu

Ilustračné foto. Zdroj: Unsplash

Železo zohráva kľúčovú úlohu v okysličovaní buniek, prispieva k tvorbe krvného farbiva hemoglobínu, ktoré sa podieľa na transporte kyslíka z pľúc do celého tela. Jeho nedostatok tak sprevádza celý rad zdravotných problémov, od zadýchavania, pocitu vyčerpania cez zlú náladu až po suchú pokožku a lámavé vlasy.

Ľudské telo obsahuje približne 4 g železa. Denná potreba tohto prvku je pritom u mužov 10 mg a u žien až 15 mg. Telo si ho nedokáže samo vyrobiť, a preto je nutné ho prijať stravou, čo môže byť najmä v období menštruácie a tehotenstva, keď lekári ženám odporúčajú až 30 mg železa denne, pomerne ťažké.

Deficit železa v organizme je častejší u žien. Najmä tých, ktorých trápia silné menštruačné krvácanie, sú tehotné či krátko po pôrode, píšu novinky.cz.

Koho ohrozuje nedostatok železa viac?

Nedostatok železa sa prejavuje napríklad kŕčmi v podbrušku pri menštruácii, čo je jedna z najčastejších ženských bolestí. To potvrdzuje aj prieskum spoločnosti Dm zameraný na ženské zdravie, ktorý spracovala agentúra STEM/MARK, podľa ktorého trápi bolestivá menštruácia 34 % oslovených žien.

Pokiaľ žena trpí deficitom železa v organizme, môže to u nej spôsobiť aj problémy s plodnosťou. „Správne množstvo tohto prvku v krvi je potom zásadné aj v období samotného tehotenstva, pretože je dôležitý pre normálny vývoj plodu,“ potvrdzuje gynekologička Katarína Veselá z reprodukčnej kliniky Repromeda.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2 3
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie