fbpx

Tisíckam penzistov zostane v peňaženke od júla viac, zmenila sa suma životného minima

Ilustračná fotografia (Zdroj: TASR/Martin Baumann, Freepik)

Zvýšením životného minima sa menia exekučné zrážky v prípade dôchodcov, ktorým Sociálna poisťovňa posielala rozhodnutia listom.

Od 1. júla 2024 došlo k zvýšeniu životného minima z doterajších 268,88 eura na 273,99 eur. Rozdiel tak činí 5,11 eur. Sociálna poisťovňa pristúpila k prepočítaniu exekučných zrážok v prípade poberateľov dôchodkov, ktorí čelia exekúcii. Informáciu priniesol portál Openiazoch.

Zmena výšky životného minima sa v júlových výplatných termínoch dotkla viac než 19-tisíc poberateľov dôchodkov. Hovorca Sociálnej poisťovne (SP) Martin Kontúr informuje, že „týmto penzistom sa po znížení exekučnej zrážky suma dôchodku zvýšila a v peňaženke im tak zostane viac.“

To znamená, že exekvovaným poberateľom dôchodkov sa zvýšila suma dôchodku, ktorí po exekučnej zrážke dostanú viac zo Sociálnej poisťovne. Zvyšuje sa totiž minimum, ktoré musí poberateľovi z dôchodku zostať a zároveň sa znížila suma exekučnej zrážky.

„Zvýšenie minima, ktoré musí poberateľovi dôchodku po vykonaní zrážok zostať, môže mať za následok aj ukončenie vykonávania exekučných zrážok z dôchodku. Ide o situáciu, kedy je dôchodok nižší ako minimum, ktoré mu musí zostať,“ dodáva poisťovňa.

Sociálna poisťovňa aj tento rok informovala každého poberateľa dôchodku, ktorého sa úprava týka, písomnou informáciou. Poberatelia dôchodkov ju dostali v priebehu júla 2024 a súčasťou bol aj predpokladaný dátum ukončenia exekučných zrážok z dôchodku. Vzhľadom na to, že exekučné zrážky v novej sume sa vykonali už v júli 2024, nevznikla tak navyše zrazená suma, ktorú v ostatných rokoch vyplácala poisťovňa poberateľom dôchodkov v augustovom výplatnom termíne.

Údaje o tom, koľko percent musí poberateľovi ostať pri prednostnej a koľko pri neprednostnej pohľadávke, sú zverejnené na webovej stránke Sociálnej poisťovne.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie