fbpx

Vyšetrovateľ policajnej inšpekcie obvinil štyri osoby zo zneužívania právomoci. Ide o prokurátora, exšéfa NAKA a vyšetrovateľov

Ilustračné foto. Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj, Daniel Stehlík

Vyšetrovateľ policajnej inšpekcie Kevin Dlabaj obvinil známeho prokurátora Michala Šúreka, bývalého šéfa Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Ľubomíra Daňka a policajných vyšetrovateľov Pavla Ďurku a Jána Čurillu zo zneužitia právomoci verejného činiteľa. Informáciu o tom priniesol portál Denník N.

V utorok policajti doručili Daňkovi uznesenie o vznesení obvinenia do jeho práce v Nadácii Zastavme korupciu. Exšéf NAKA odmieta, že by zneužil funkciu a obvinenie označil za účelové.

Ďalším obvineným je prokurátor Michal Šúrek, ktorý po zrušení špeciálnej prokuratúry pracuje na netrestnom úseku, konkrétne na referáte väzenstva. Dodnes však dozoruje dôležité kauzy, napríklad korupčný prípad odsúdeného Dušana Kováčika a podnikateľa Petra Košča. Kauza je v závere pojednávania na prvostupňovom súde.

Michal Šúrek dozoruje aj jednu z najdôležitejších káuz policajnej mafii pod názvom Očistec. V prípade bola podaná obžaloba na súd. V prípade zločineckej skupiny je stíhaný oligarcha Norbert Bödör, poslanec Smeru Tibor Gašpar a ďalší bývalí funkcionári NAKA, aj bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik.

Aktuality.sk oslovili generálnu prokuratúru s otázkou, či bude obvinenému Šúrekovi pozastavený výkon prokurátora. Na odpoveď čakáme.

V prípade dokázania viny im hrozí trest až na 12 rokov väzenia

„Vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby obvinil štyri osoby z trestného činu zneužívanie právomoci verejného činiteľa formou spolupáchateľstva. Tri osoby, P.Ď., J.Č., a Ľ.D., sú obvinené v súvislosti s ich výkonom funkcie vyšetrovateľov NAKA Prezídia PZ a jedna osoba M.Š. v súvislosti s dozorom trestnej veci, ktorú dozoroval ako prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry. Obvineným môže hroziť trest odňatia slobody na sedem až 12 rokov,“ informovala neskôr hovorkyňa policajnej inšpekcie Andrea Dobiášová.

„Vzhľadom na prebiehajúce procesné úkony nebudeme k prípadu poskytovať žiadne bližšie informácie, aby nedošlo k zmareniu vyšetrovania,“ doplnila.

Inšpekcia kladie policajtom za vinu, že výsluchy evidovali v nesprávnom spise.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie