fbpx

Stratil si telefón? TIETO tipy ti pomôžu v tom, ako postupovať

Ilustračné foto. Zdroj: Reprofoto/Atus.sfr.fr, Pixabay.com

Stratil si telefón počas dovolenky doma alebo v zahraničí? Nezúfaj a postupuj podľa nasledujúcich krokov, píše which.co.uk.

1. Pokús sa telefón nájsť

Najprv sa pokús telefón nájsť. Skús naň zavolať z iného telefónu. Ak si na dovolenke s rodinou, môžeš použiť mobil od niekoho z rodiny. Ak nie, požiadaj o pomoc na recepcii hotela, u majiteľa ubytovania alebo niekoho z hostí.

Ak máš prístup k účtu Google alebo iCloud, využi funkciu „Nájsť zariadenie“ (Google) alebo „Nájsť“ (Apple). Tieto funkcie ti ukážu polohu telefónu na mape a umožnia ho prevolať, aj keď je v tichom režime.

2. Nahlás stratu

Ak sa telefón nedarí nájsť, choď na recepciu hotela alebo ubytovania a nahlás stratu. Možno ho už niekto našiel a odovzdal do strát a nálezov. Ak máš podozrenie, že telefón bol ukradnutý, obráť sa na miestnu políciu. Na to však budeš potrebovať IMEI kód telefónu, ktorý nájdeš na obale alebo faktúre.

3. Zablokuj SIM kartu

Ak vieš, že je telefón nenávratne stratený, ihneď zablokuj SIM kartu, aby si predišiel jej zneužitiu. Zavolaj na zákaznícku linku svojho operátora, ktorý ti poradí, ako postupovať ďalej.

4. Zablokuj platobné karty

Ak máš v telefóne uloženú platobnú kartu, okamžite zablokuj platby mobilom cez internetové bankovníctvo alebo zavolaj na zákaznícku linku svojej banky.

5. Zabezpeč ďalšie údaje

Prihlás sa do svojho účtu Google alebo Apple ID a na diaľku zablokuj alebo vymaž stratené zariadenie. Zmeň heslá na všetkých svojich účtoch, vrátane e-mailov a sociálnych sietí (Facebook, Instagram, Netflix, WhatsApp…).

6. Zváž kúpu náhradného telefónu

Ak si ešte na dovolenke a telefón potrebuješ, môžeš si kúpiť dočasný telefón alebo predplatenú SIM kartu. Tú zoženieš na čerpacích staniciach, poštách alebo v supermarketoch.

7. Nezabudni na poistenie pred odchodom

Pred odchodom na dovolenku si skontroluj, či tvoje cestovné poistenie pokrýva aj stratu alebo krádež telefónu. Ak dôjde k strate, nezabudni nahlásiť krádež na políciu a zabezpečiť si policajný protokol pre poisťovňu.

„Ponuky poistenia a viac informácií o ňom nájdete u svojich poisťovní,“ povedal operátor O2 pre hnonline.sk.

Dodržiavaním týchto krokov minimalizuješ škody spôsobené stratou alebo krádežou telefónu a môžeš pokračovať v dovolenke bez väčších komplikácií.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie