fbpx

TOTO môže OHROZIŤ vašu dovolenku: Skryté NEBEZPEČENSTVO v šalátových baroch

Ilustračné foto. Zdroj: Unsplash/IRa Kang, Pixabay/geralt

Šalátové bary sú obľúbenou súčasťou hotelových bufetov a reštaurácií po celom svete, no ukrývajú riziko otravy jedlom. Píšu o tom české Novinky.

Podľa odborníka na potravinové testovanie Trevora Craiga sú najnebezpečnejšie šaláty s vysokým obsahom bielkovín, ako aj tie s mäsom, mliečnymi výrobkami a vajcami. Tieto potraviny majú neutrálne pH a vysokú vlhkosť, čo podporuje rýchly rast baktérií.

Bryan Quoc Le, potravinový vedec, vysvetľuje, že mäso, hydina, ryby, mliečne výrobky a vajcia môžu obsahovať mikroorganizmy spôsobujúce otravu, pretože tieto potraviny môžu prísť do kontaktu s patogénmi počas spracovania.

Klíčky sú tiež rizikové, pretože sa pestujú v teplom prostredí, ktoré je ideálne pre rast baktérií ako salmonela či E. coli.

Šalátové bary môžu byť rizikové, najmä ak sa nedodržiavajú prísne hygienické normy. Vanessa Coffmanová z Aliancie pre zastavenie chorôb z potravín odporúča niekoľko opatrení:

  • Používať nový tanier pri každej návšteve baru.
  • Vyhnúť sa kýchaniu a prejavom choroby pri šalátovom bare.
  • Kontrolovať, či je bar správne chladený a jedlo často obmieňané.

Trevor Craig dodáva, že živočíšne produkty by mali byť oddelené od zeleniny a každý typ šalátu by mal mať svoju vlastnú naberačku. Zamestnanci by mali nosiť jednorazové rukavice a reštaurácie by mali pôsobiť čisto.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie