fbpx

Tešíš sa na jeseň? VIEME aké počasie nás ČAKÁ

Ilustračné foto. Zdroj: Pixabay.com

Meteorologická jeseň začína v septembri, no už teraz sledujeme veľké faktory, ktoré ovplyvnia nadchádzajúce sezóny. Už teraz vidíme návrat La Niña v Tichom oceáne. Predpovedá sa, že bude ovplyvňovať jesenné vzory počasia na severnej pologuli, najmä v Severnej Amerike, a bude pokračovať aj do zimy 2024/2025, informuje severe-weather.eu.

Meteorologická jeseň pokrýva tri mesiace, od septembra do novembra. Je to prechodné obdobie z najteplejšej časti roka do najchladnejšej časti roka.

Ako už bolo spomenuté, dôležitým hráčom pre jesenné počasie tento rok bude La Niña, ktorá má známy vplyv na jeseň. Pred tým, ako sa pozrieme na predpoveď, sa rýchlo pozrieme, ako La Niña funguje a čo nám môže ukázať jej história vplyvov do budúcnosti.

Návrat studenej La Niña

La Niña je studená fáza veľkej a silnej oceánskej oscilácie ENSO. Je to oblasť tropického Tichého oceánu, ktorá sa strieda medzi studenými a teplými fázami. Studená fáza ENSO sa nazýva La Niña a teplá fáza sa nazýva El Niño.

Na jar tohto roku skončil dominantný El Niño, po ktorom prišla krátka neutrálna fáza. Avšak už na začiatku leta začala silnieť studená fáza La Niña, ktorá sa teraz vyvíja a očakáva sa, že bude pokračovať až do zimy 2024/2025.

La Niña je len jedným z mnohých faktorov ovplyvňujúcich počasie v Európe. Hoci je významnou premennou v globálnom klimatickom systéme, existuje mnoho ďalších faktorov, ktoré spolu tvoria celkový charakter počasia na našom kontinente.

Aký teda očakávame vývoj pre jeseň 2024 v Európe?

Predpovede pre Európu naznačujú, že na veľkej časti kontinentu budú povrchové teploty vyššie ako normálne. Tento jav spôsobuje oblasť vysokého tlaku nad severným Atlantikom, ktorá zasahuje do Európy. Celkovo sa teda očakáva teplejšia jeseň s nadpriemernými teplotami.

Predpovede zrážok ukazujú, že jeseň bude suchšia na väčšine južnej, západnej a časti strednej Európy, vrátane Slovenska. Naopak, oblasti nízkeho tlaku prinesú viac zrážok do severných častí Európy, Spojeného kráľovstva a Írska.

Je dôležité zdôrazniť, že tieto dlhodobé predpovede sú založené na súčasných informáciách a vyzbieraných dátach. Aj keď sú starostlivo vypracované, nie sú 100 % spoľahlivé a môžu sa časom meniť.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie