fbpx

Dramatický NÁRAST cien PLYNU: Zisti, ako veľmi stúpnu tvoje účty

Ilustračné foto. Zdroj: Unsplash/Jakub Żerdzicki, Gabriel Côté

Podpora štátu pri regulácii cien energií, ktorá trvala aj tento rok, sa zrejme v budúcom roku skončí. To bude mať priamy vplyv na účty domácností, ktoré by mali rátať s nárastom cien plynu až o 30 percent, ak plyn používajú na varenie, ohrev vody a kúrenie. Menej by mali pocítiť zvýšenie tie domácnosti, ktoré využívajú plyn len na varenie.

Slovensko sa rozhodlo podporovať ceny energií aj tento rok. Bez tejto pomoci by sme už od začiatku roka platili oveľa viac, aj za plyn. Podľa analytikov z Inštitútu pre stratégie a analýzy (ISA) by domácnosti bez štátnych dotácií platili v roku 2024 približne dvojnásobné ceny oproti súčasným, a v roku 2023 dokonca až 2,5-násobné ceny.

Dôvody vysokých cien plynu

Hlavným dôvodom vysokých cien plynu je prudký nárast cien na svetových burzách. Minulý rok dosiahla cena plynu 93,47 eura za megawatthodinu (MWh). Aktuálne ceny plynu sa držia pod kontrolou vďaka kompenzačným schémam, ktoré boli schválené na konci roka 2022. Tieto schémy stanovili cenu plynu na 21,46 eur/MWh, čo bolo určené pôvodne len pre rok 2022 na základe burzových cien pred inflačnou krízou.

Predpokladané zvýšenie cien v roku 2025

Koncové ceny plynu pre domácnosti sú určované priemernými burzovými cenami za predchádzajúce obdobie. Pre rok 2025 sa odhaduje cena 37,33 eur/MWh. Ak vláda ukončí dotácie, domácnosti musia rátať s vyššími mesačnými účtami za plyn.

Podľa analytikov ISA by nárast cien plynu závisel od toho, na čo domácnosti plyn využívajú. Ak sa distribučné poplatky nezmenia, orientačné prepočty naznačujú nárast cien o 32 percent pri tarife D2 (varenie a ohrev vody) a o 33 percent pri tarife D3 (varenie, ohrev vody a kúrenie). Domácnosti, ktoré využívajú plyn len na varenie (tarifa D1), by mali zaznamenať nárast o 13 percent.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie