fbpx

ŠOK v automobilovom svete: Ďalšia veľká značka sa ODKLÁŇA od ELEKTROMOBILOV

Ilustračné foto. Zdroj: Unsplash/Adam Cai, Michael Fousert

Rok 2024 sa pre elektromobily nevyvíja priaznivo. Na mnohých kľúčových trhoch zaznamenali značný pokles predajov, čo núti automobilky prehodnocovať svoje pôvodné plány. Americký Ford nedávno oznámil, že bude pokračovať vo výrobe spaľovacích áut aj po roku 2030. Teraz sa k nemu pridáva aj švédska automobilka Volvo, referuje techbyte.sk.

Volvo, ktoré je známe svojím dôrazom na elektrifikáciu, bolo jedným z prvých výrobcov, ktorí sa zaviazali prejsť na čisto elektrický pohon do roku 2030. Švédsko, považované za lídra v oblasti elektromobility, je miestom, kde predaj elektromobilov výrazne prekonáva spaľovacie autá. Avšak, aktuálny pokles dopytu po elektromobiloch núti Volvo zmeniť svoju stratégiu.

Dopyt a trhové výkyvy

Rok 2024 priniesol výrazný pokles predajov elektromobilov v Európe. Kým vo Francúzsku, Nórsku, Holandsku a Veľkej Británii sa ešte darí, v krajinách ako Nemecko, Španielsko a Taliansko zaznamenali pokles. Napríklad v Nemecku podiel elektromobilov klesol z 14,3 % na 11,9 %.

Ekonomické faktory

Vysoké ceny elektromobilov v porovnaní so spaľovacími autami, nákladné opravy a nedostatočné stimuly zo strany vlád jednotlivých krajín sú faktory, ktoré prispievajú k poklesu dopytu. Navyše, slabá infraštruktúra pre nabíjanie elektromobilov v niektorých regiónoch situáciu ešte zhoršuje.

Strategický posun

Generálny riaditeľ Volva, Jim Rowan, oznámil na online konferencii s investormi, že hoci elektrický pohon má svoje výhody, prechod na elektromobily bude trvať dlhšie. Preto sa Volvo rozhodlo zamerať sa aj na hybridné pohony ako dočasné riešenie pre zákazníkov, ktorí nie sú pripravení na úplný prechod na elektromobily.

Budúcnosť Volva

Volvo zaznamenalo výrazný pokles predajov elektromobilov v Spojených štátoch, kde predaje klesli o 71 % v prvej polovici roka. Automobilka plánuje pokračovať v predaji hybridných modelov aj po roku 2030, aby prežila a generovala zisk. Napriek týmto zmenám Volvo nezanevrie na elektromobily, ale bude hľadať vyvážený prístup, aby sa vyhlo finančným problémom.

Rozšírenie hybridnej stratégie

Podľa správ z Automotive News, Volvo plánuje rozšíriť svoj sortiment hybridných vozidiel, keďže plug-in hybridy a mild hybridy zostávajú medzi zákazníkmi populárne. Jim Rowan uznal, že plná elektrifikácia si vyžaduje viac času a prispôsobenie sa rôznym trhom po celom svete. Americkí predajcovia Volva vyjadrili obavy zo stratégie zameranej výlučne na elektrické vozidlá, pričom očakávajú, že hybridné vozidlá budú na trhu dostupné aj po roku 2030.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie