fbpx

KRÍZA v slovenskom ZDRAVOTNÍCTVE: Nedostatok lekárov OHROZUJE zdravie státisícov ľudí

Ilustračná foto, redseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik. Zdroj: Unsplash/Online Marketing, TASR/Dano Veselský

Situácia s nedostatkom všeobecných lekárov na Slovensku sa čoraz viac zhoršuje. Až 280-tisíc občanov nemá svojho lekára. Tento vážny problém vyzdvihol predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik na tlačovej konferencii po rokovaní so Združením všeobecných lekárov pre dospelých (ZVLD) SR. Božik zdôraznil potrebu stabilizácie situácie. Informuje o tom agentúra TASR.

Božik upozornil, že ambulancie pre dospelých, najmä v obciach, sú postupne zatvárané. Pacienti sa potom pokúšajú nájsť lekára v okolitých mestách, kde je už teraz situácia napätá. Podmienky pre mladých lekárov na Slovensku nie sú dostatočne atraktívne, pričom mnohí súčasní všeobecní lekári sú už v dôchodkovom veku.

Návrhy na zlepšenie

ZMOS preto apeluje na hľadanie riešení na stabilizáciu všeobecných ambulancií. Podpredseda ZMOS-u Ján Hencel kritizoval súčasnú výzvu z plánu obnovy, ktorá má podporiť vznik nových ambulancií. Podľa neho, ak lekár nedokáže zabezpečiť dostatočný počet pacientov, hrozí, že bude musieť financie hľadať inde.

Volanie po podpore

Hencel navrhuje, aby štát vyčlenil dodatočné zdroje na podporu lekárov, ktoré by im pomohli preklenúť toto obdobie. Tým by sa zvýšila šanca na stabilizáciu situácie a zabezpečenie dostatočnej zdravotnej starostlivosti pre všetkých občanov.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie