fbpx

ROZHOVOR: Chceme vyvážené právo komentovať. Niektoré médiá klamú, ošetríme to opatreniami, hovorí minister obrany Robert Kaliňák

Robert Kaliňák. Zdroj: iStream
V článku na istream.sk sa dočítate:
  • Kde je avizované zmierenie zo strany koalície?
  • Ako chcú narábať s článkami médií, ktoré podľa nich klamú?
  • Sú ohrozené eurofondy pre Slovensko?
  • Aké ústavné zmeny chystajú?
  • Aké tradičné hodnoty môžu zahrnúť do ústavy?
  • Podporí Slovensko vstup Ukrajiny do NATO?
  • Navštívi Robert Fico Moskvu?
  • Prečo bude mať Slovensko až 18 stíhačiek F-16?

Tento týždeň sa naša armáda posilnila o dve nové stíhačky F-16. Celkovo by ich minister obrany chcel mať až 18. Poslanci museli opäť novelizovať novelu trestného zákona. A Smer avizoval možné ústavné zmeny, aby postavil hrádzu proti progresivizmu. Hosťom v relácii Sadnite si, prosím bol vicepremiér a minister obrany za Smer – Robert Kaliňák.

V akom stave je spoločnosť? Sú už vyše dva mesiace po atentáte na premiéra Roberta Fica, ktorý sa našťastie zotavuje a je naspäť v úrade. Vy ste po atentáte tiež sľubovali akýsi zmier a upokojenie spoločnosti, ale vidíme, že je to presne naopak. Stále pretrváva rétorika, ako sú za to zodpovedné opozícia, médiá. Dokonca vieme, že aj nedávny atentát na bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa niektorí využili na to, aby to prirovnali k atentátu na premiéra Roberta Fica. On sám vtedy spomenul konkrétne tri slovenské denníky, aby ich v podstate znova obvinil. Kde je ten avizovaný zmier a upokojenie?

Od prvých dní sa snažíme aj my tú rétoriku zmeniť. Myslím si, že sme ju aj zásadne zmenili, minimálne mnohí z nás si vstúpili do svedomia. Ja som sa aj za mnohé veci, ktoré sa mi historicky, politicky stali, ospravedlnil, ale to nikdy neznamenalo, že nemôžeme pomenovať príčiny, ktoré k tomu viedli, a to je nevyhnutné.

Najmä, ak práve tí, ktorí svojou nutnou mierou prispeli k napätiu v spoločnosti a k dramatizácii situácie, sa rozhodli, že oni nie sú zodpovední za nič a naďalej budú pokračovať v tomto svojom trende. Označenie tých denníkov je aktuálne, pretože tam to presne je. Naďalej sa snažia deformovať informácie, používať len tie, ktoré sa im hodia do ich schémy, do ich scenára, a tým činom situácia pokračuje.

Napriek tomu sa nechystám uhnúť zo svojho presvedčenia a dôsledne a donekonečna s veľkou trpezlivosťou budem vysvetľovať všetky veci tak, ako majú byť. V minulosti sme to niekedy opomenuli, to uznávam, čo zapríčinilo aj niektoré víťazstvá, ktoré sú na strane progresívcov. A to práve preto, že situácia nebola vysvetlená. Dnes to už nechceme dopustiť, a preto každú z týchto vecí sme povinní okomentovať.

Je to úplne viditeľné, tých príkladov sme z posledných článkov novín vedeli nájsť tisíce. Od ekonomických, kde sa vláde Igora Matoviča tolerovalo absolútne rozbitie verejných financií. Ale v momente, kedy ste povinní to začať dávať dokopy, aby ľudia mali šancu ustáť normálne úroky v rámci hypoték, sa rozprúdi obrovská kampaň.

Okamžite po nástupe do vlády sme prijali opatrenie, aby sme pomohli ľuďom znášať zvýšené úrokové sadzby, no nemôžeme dopustiť, aby naďalej stúpalo úrokové zaťaženie. Musíme konsolidovať verejné financie, pretože sa nám rozpadne slovenská ekonomika a môže skrachovať štát. To znamená aj nejaké opatrenia, ktoré sú často bolestivé najmä pre tých, ktorí majú vyššie príjmy.

Následne sa rozprúdila kampaň, ako sú všetky rozhodnutia zlé. A navyše v nich ešte aj klamú, lebo ich nemajú v dispozícii, ako to bolo aj pri dani za transakcie.

Myslím si, že minister financií predstaví určité opatrenia, kde daň z transakcií je štandardným nástrojom všade vo svete. Je však otázka, koho sa to bude presne týkať. To je vec, ktorú už predstaví ministerstvo financií. Potom o tom môžeme diskutovať.

No snaha vyvolávať emócie je na strane médií. Vždy oni označujú niekoho za zlo, niekoho za katastrofu pre Slovensko. Aké bilbordy bývali pred voľbami? „Nevyjde Slnko, vyhrajú Rusi, prehrá Slovensko.“ To isté sa dialo aj v Amerike. Preto scenár atentátu na Roberta Fica a Donalda Trumpa je v podstate veľmi podobný. Ťažko s nimi na tú tému úplne diskutovať.

Práve preto určite na jeseň pripravíme sériu opatrení, kde budeme chcieť, aby bolo vyvážené právo komentovať, keďže sa nikto nenamáha získať si nejaké dôkazy alebo nejaké pravdivé informácie.

Novinári nebudú môcť už komentovať čokoľvek?

Môžu. Komentár je jedna vec a druhá vec je spravodajský článok. Keď som tým článkom napadnutý, tak by som mal mať prirodzene právo na adekvátnu odpoveď. Mnohé z káuz, ktoré sa písali desaťročia dozadu a vytvorili vlastne obraz okolo Smeru, sa ukázali ako nepravdivé.

Ani sa dokonca nevyšetrovali, lebo vedeli, že si ich kompletne vymysleli. My sme len nemali toľko času, aby sme každý deň vysvetľovali kauzy namiesto toho, aby sme pracovali.

Veci, ktoré sú za posledných 20 rokov postavené, či to je veľká časť diaľnic alebo mnohé iné projekty, sa diali práve preto, lebo sme nemali čas nejakým spôsobom realizovať práve tie odpovede.

Čo to môže konkrétne byť? Právo na odpoveď je v našom právnom systéme už teraz. Len sa nevyužíva a je pravda, že keď sa niečo publikuje, tak ľudia už nečítajú opravnú verziu.

To je otázka, či ju čítajú, alebo nie. Minimálne máte šancu na adekvátnu odpoveď pre čitateľov, ktorí článok v tom denníku, médiu čítali.

Druhá vec je posilnenie ochrany osobnosti, ako vychádza z Ústavy SR. Nechcem predbiehať, pretože všetky nápady sa budú agregovať pred koncom leta. V septembri s nimi prídeme, aby sme začali diskutovať. Tém bude omnoho viac.

Pán premiér pri cyrilo-metodských oslavách naznačil, že sú možné určité zmeny ústavy. Povedal, že progresivizmus je zlý a šíri sa ako rakovina v spoločnosti. V súvislosti s tým avizoval, že si vie predstaviť nejaké zmeny v ústave. Aké?

Mňa najviac zaujalo na jeho príhovore, a vtedy som si uvedomil, aká je to pravda, že stojíme na Devíne a oslavujeme príchod Cyrila a Metoda už viac ako 1100 rokov. Hodnoty, ktoré prišli spolu s nimi a pretrvali viac ako tisícročie. Aj vďaka nim slovenský národ prežil mimo svojho vlastného kráľovstva a vlastného štátu celú históriu.

Preto tie hodnoty sú vyskúšané vekmi. Bez ohľadu na to, že život sa mení, spoločnosť sa mení, technológie sa menia. To sa menilo aj v minulosti. Teraz prichádzajú nové ideológie, ktoré majú dva dni s cestou a ktoré reálne nevyskúšalo vôbec nič. Majú famóznu podporu niektorých médií a mali by sme nimi pomaly riadiť štát. Toto bolo najmä varovanie.

Myslím si, že dobrým príkladom je snaha Smeru, kde sa podarilo presadiť do ústavy uzákonenie manželstva ako zväzok medzi mužom a ženou. Aj táto hrádza brzdí rôznym nápadom ustanoviť zákonnou cestou manželstvá iného typu – ľuďmi rovnakého pohlavia. To nie je bunka, na ktorej štát stojí.

Ostatné typy manželstiev nie sú produktívne. V zákone o rodine máte dve základné úlohy manželstva. Jedna je biologická, jedna je spoločenská. Obidve sú mimoriadne dôležité a rovnocenné. V každom prípade je evidentné, že jednu časť z nich iné typy manželstva jednoducho plniť nemôžu. Pamätám si aj prvú poučku, ktorú som dostal ešte od bývalého ústavného právnika pána Hoendera a pána docenta Prusáka na právnickej fakulte, že štát je súborom právnych noriem za účelom reprodukcie spoločnosti.

To je najlepšia definícia štátu. Ide o súbor pravidiel k tomu, aby sme prežili. Dnes nemôžeme akceptovať neoverené úplne nové ideológie, ktoré navyše idú proti prirodzenosti, keď poznáme základné úlohy, ako má národ prežiť.

Môžeme pripraviť sériu návrhov podľa toho, akým spôsobom vznikne konsenzus v celej spoločnosti. Na tom, aby základné hodnoty, ktoré považujeme za rozhodujúce, či už je to výchova detí, adopcia a podobne, sa upravili aj do ústavy, ktorá predsa len rigidnejšie chráni všetky hodnoty, ktoré máme. Práve manželstvo, napriek veľmi divokým trom vládam, ktoré sme zažili, vrátane progresívnej aj ústavnej väčšine, ktorú mali v parlamente, prežilo tieto ustanovenia.

To by malo byť práve hrádzou, ktorá by mala rôznym novým ideológiám, neovereným časom, zabrániť, aby zmenili celú spoločnosť, a rozbili štandardné kultúrne hodnoty, ktoré Slovensko má.

Pri manželstve ste to povedali konkrétne, že reprodukcia je cieľ, ale v súčasnosti ústava znie, že Slovensko je zvrchovaný demokraticky právny štát, ktorý sa neviaže na žiadne náboženstvo ani ideológiu. To znamená, že asi nepôjdete formuláciou, že proti progresivizmu, proti liberalizmu, ale skôr konkrétnymi opatreniami, ktoré nahrávajú konzervatívnej spoločnosti?

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2 3 4
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie