fbpx

Štedrý bonus „200 eur na dieťa“ čoskoro končí. Vláda si ho NEMÔŽE dovoliť a náhradu zatiaľ nepredstavila

Na snímke sprava predseda vlády SR Robert Fico a minister financií SR Ladislav Kamenický. Zdroj: TASR/Martin Baumann, Unsplash

Rodičovský bonus, známy ako „200 eur na dieťa“, bol splnený sľub, ktorý na nás svietil z veľkých bilbordov Igora Matoviča, si dnes môžu uplatňovať pracujúci rodičia. V roku 2025 sa ale všetko môže zmeniť. Podľa nového zákona tento bonus čoskoro skončí a vláda nepriniesla zaň náhradu.

200-eurový rodičovský bonus, ktorý zaviedla Matovičova vláda, čoskoro končí. Vláda premiéra Roberta Fica doteraz nepredstavila náhradu a zároveň tvrdí, že takýto štedrý bonus si štát nemôže dovoliť, píše portál peniaze.sk.

Maximum daňového bonusu vo výške 140 eur, k tomu prídavky na dieťa v sume 60 eur bežne dosahuje sumu 200 eur mesačne. To sú už peniaze, ktoré rodinný rozpočet naozaj potešia. Čoskoro radosť z týchto vyšších prídavkov vyprchá.

Od roku 2025 sa rodičia musia pripraviť na skutočne radikálne škrtanie výšky daňového bonusu. Súčasné nastavenie zákona hovorí, že rodičia môžu poslednýkrát využiť daňový bonus v aktuálnej sume v decembri tohto roka. Následne maximálna suma bonusu poklesne na 100 eur a nárok na maximálnu sumu bude mať menej ľudí.

Vláda už skôr avizovala, že tento bonus je pre štát veľmi nákladný a drahý a jeho zníženie či zrušenie by predstavovalo skutočne veľkú úsporu. Ministerstvo financií pod vedením Ladislava Kamenického hľadá možnosti, ako ušetriť 1,4 miliardy eur ročne, pričom rodinný balíček predstavuje záťaž v sume 1,2 miliardy eur. Definitívne rozhodnutie však padne až po predstavení konsolidačného balíčka, ktorý minister financií čoskoro predloží.

Čo sa zmenou zákona zmení?

Od roku 2025 sa podľa platnej legislatívy zmení výška daňového bonusu pre deti. Bonus na menšie deti sa zníži o 40 eur na 100 eur mesačne, a pre deti staršie ako 15 rokov bude len 50 eur mesačne. Táto zmena znamená, že zamestnanci pocítia nižšiu čistú výplatu už od januára, kým podnikatelia až pri podávaní daňových priznaní.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie