fbpx

Vracanie u detí: Rodičia by so stravou mali počkať, všímať si treba aj TIETO príznaky

Ilustračné foto. Zdroj: Freepik

Zvracanie môže byť príznakom rôznych chorôb. Ide však o kľúčový reflexný a obranný mechanizmus. Žalúdok sa najčastejšie vyprázdni, keď to preženieme s množstvom jedla. Ako pri deťoch postupovať s následným stravovaním?

Deťom by po dávení rodičia nemali podávať tekutiny a jedlo aspoň dve až tri hodiny. Po odpočinku ich musia podávať postupne po lyžičkách. Lekára je potrebné vyhľadať, ak sa dieťa dusí, javí známky dehydratácie či vracaniu predchádzal úraz hlavy. Upozornila na to primárka detského oddelenia Nemocnice s poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach Alena Pillarová.

„Vracanie u detí je nepríjemná časť rodičovstva a mnohých dokáže vyľakať najmä obava z dehydratácie. No práve s touto myšlienkou prichádza vo väčšine prípadov najčastejšia chyba, ktorá vedie, žiaľ, k ďalšiemu vracaniu,“ ozrejmila Pillarová.

Rodičia by po vracaní nemali dieťaťu podľa nej podávať tekutiny ani jedlo najmenej dve až tri hodiny. „Platí to i pre čistú vodu, pokiaľ dieťa nejaví známky dehydratácie, určite to zvládne. Pery mu môžu rodičia zvonku mierne navlhčiť. Najlepšie je, ak sa dieťaťu podarí zaspať alebo aspoň odpočívať. Dieťa je potrebné pri spánku sledovať, aby sa nezadusilo zvratkami,“ doplnila.

Podľa portálu Zdravotéka sú najčastejšími ťažkosťami, ktoré sprevádzajú vracanie:

  • nauzea, čiže pocit na vracanie
  • nechutenstvo
  • bolesť brucha, častejšie v epigastriu, teda nadbrušku
  • pyróza, teda pálenie záhy
  • zvýšené slinenie
  • bolesť hlavy
  • únava a slabosť

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie