fbpx

Užívaš TIETO lieky? Daj si pozor, v lete ti môžu spôsobiť vážne problémy

Ilustračná fotografia. Zdroj: Pixabay, Freepik

Už dlhší čas čelíme počasiu s vysokými teplotami. Mnoho ľudí si ho užíva plnými dúškami pri vode alebo na túrach po horách, pre ďalšie je to ale obdobie, kedy musia byť obzvlášť opatrní. Ide o ľudí, ktorí užívajú jeden z troch druhov liekov. Práve to by im mohlo privodiť v súčasnom počasí zdravotné komplikácie.

Súčasné vlny tepla môžu byť nebezpečné pre všetkých, obzvlášť opatrní by ale mali byť ľudia, ktorí užívajú lieky na vysoký krvný tlak, alergie alebo psychické poruchy. Súčasné veľmi teplé počasie im totiž spôsobí väčšie zdravotné problémy. Práve obdobie leta je rizikovejšie ako zvyšok roka.

Diuretiká

Diuretiká sa predpisujú na liečbu ochorení obličiek a vysokého krvného tlaku. Pomáhajú telu znižovať prebytok soli a vody tým, že pacientov núti k častejšiemu močeniu. To môže spôsobiť dvojnásobnú dehydratáciu organizmu, alebo viesť k nerovnováhe elektrolytov, ako sú draslík alebo soľ. „To všetko sťažuje telu regulovať svoju teplotu,“ povedala Allison Hillová z Americkej asociácie lekárnikov. Preto je pre ľudí, ktorí užívajú diuretiká, nazývané aj tabletky na vodu, oveľa dôležitejšie, aby sledovali už prvé príznaky dehydratácie a radšej priebežne zvyšovali a strážili pitný režim.

Lieky na krvný tlak

Lekár Michael Redlener z newyorskej pohotovosti pripomenul, že strážiť by sa mali aj ľudia, ktorí pravidelne berú prípravky na liečbu tlaku. Obsahujú inhibítory ACE, ktoré môžu spôsobiť mdloby a následný pád. Aj keď ide o vedľajší účinok užívania týchto prípravkov, ktorý sa môže prejaviť kedykoľvek, v súčasných horúčavách sa ale toto nebezpečenstvo stupňuje.

Veľkým rizikom tiež je, že tieto lieky potláčajú pocit smädu. „Znamená to, že nielen pacienti, ale aj ich okolie len ťažko rozozná, že sa títo ľudia musia napiť,“ dodal Redlener. Na pozore by sa pri súčasnom horúcom počasí mali mať aj tí, ktorí užívajú betablokátory. Tie totiž môžu telu komplikovať potenie a ochladzovanie.

Antidepresíva

Nebezpečné môžu byť aj niektoré antipsychotické látky. Ovplyvňujú totiž schopnosť produkovať pot, čím sa zvyšuje pravdepodobnosť prehriatia organizmu. Niektoré antidepresíva zase zapríčiňujú väčšie potenie a potláčajú smäd. V tej chvíli vzniká dvojnásobné riziko dehydratácie. Navyše lieky nahradzujúce hormóny štítnej žľazy môžu tiež zvýšiť telesnú teplotu, zhoršiť reguláciu teploty a spôsobiť nadmerné potenie. „Niektoré voľnopredajné antihistaminiká tiež spôsobujú, že sa menej potíte a môžu zhoršiť reguláciu teploty,“ upozornil lekár Mahesh Polavarapu.

Telesnú teplotu môžu zvyšovať aj stimulanty, vrátane amfetamínov, ktoré sa používajú na liečbu príznakov ADHD, pridalo k tomu Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb.

Dehydratácia je nadmerná strata vody z organizmu. Nastáva v prípade, keď telo stráca viac tekutín, než prijíma, a nemá tak dostatok tekutín na správne fungovanie, spresnil Národný zdravotnícky informačný portál (NZIP).

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie