fbpx

Denis je už doma: Zraneného mladíka priviezol z Číny vládny špeciál

Vládny špeciál priviezol z Číny Denisa, ktorý skončil v bezvedomí v nemocnici. Foto: FB/Letisko Bratislava / Airport Bratislava, Denis T.

Na bratislavskom letisku M. R. Štefánika v pondelok ráno pristál vládny špeciál. Domov doviezol jedného zo slovenských pacientov.

Študenta Denisa, ktorého museli hospitalizovať v čínskej nemocnici po vážnom úraze hlavy a následne sa prebral z bezvedomia, v pondelok ráno okolo 7. hodiny priviezla vládna letka do Bratislavy.

 „Vládny špeciál Airbus A319 dnes o 6.30 h dopravil z Číny domov na Slovensko 26-ročného Denisa z okolia Piešťan, ktorý počas štúdia v Hongkongu utrpel vážne zranenia, po ktorých ležal dlho v čínskej nemocnici,“ uviedlo letisko na sociálnej sieti. Pacientovi popriali skoré uzdravenie.

Jeho ďalšia cesta smerovala do nemocnice do Trnavy, informujú tvnoviny.sk. Hospitalizovali ho na internom oddelení, kde budú jeho stav monitorovať niekoľko dní.

Denis sa nešťastne zranil v čínskom meste Macau. Takmer štyridsať dní ležal v nemocnici v bezvedomí. Ministerstvá zdravotníctva a vnútra našli dohodu pri repatriácii pacienta a dnes ho priviezol vládny špeciál, pričom spolu s ním boli na palube lietadla aj rodičia a zdravotní špecialisti. Tí počas letu monitorovali jeho zdravotný stav. Podľa aktuálnych informácií sa Denisov stav zlepšuje, komunikuje a dokonca aj chodí.

Vládny špeciál má domov priviezť ešte dvoch slovenských pacientov z USA, píše koktejl.azet.sk. K repatriácii by malo dôjsť 1. augusta.

„Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková spolu s ministrom vnútra Matúšom Šutajom Eštokom (obaja Hlas-SD) našli riešenie a došlo k stanoveniu termínu na prevoz pacientov vládnou letkou. Po vybavení a zariadení všetkých potrebných úkonov (víza, zdravotnícka technika, lekárske zabezpečenie) by mal pre pacienta z Číny vyštartovať vládny špeciál dňa 27. júla a v prípade pacientov z USA by sa repatriácia mala uskutočniť 1. augusta,“ uviedol rezort zdravotníctva.

Dolinková dúfa, že prevozy sa podaria podľa dohodnutých plánov a pacienti budú bezpečne dopravení do domácej starostlivosti. Zaželala im tiež skoré uzdravenie.

„Chcem sa aj touto cestou poďakovať všetkým, ktorí sa na tejto záchrannej operácii podieľali, za ich obrovské nasadenie, ľudskosť a empatiu pri zabezpečovaní prevozu slovenských pacientov naspäť na Slovensko. V neposlednom rade a osobitne patrí vďaka samotným lekárom, záchranárom a ostatným zložkám,“ dodala.

Ministerstvo dodáva, že od začiatku intenzívne komunikuje s rodičmi pacientov, ako aj so zdravotníckymi zariadeniami na Slovensku, záchranárskymi tímami, zastupiteľskými úradmi či s jednotlivými rezortmi, ktoré na repatriácii participujú. „Rezort zdravotníctva je zároveň v priamom kontakte s Leteckým útvarom Ministerstva vnútra SR, ktorý v spolupráci so slovenskými záchranármi repatriáciu zrealizuje,“ doplnilo MZ.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie