fbpx

M. Kéry: Európska Komisia často pristupuje k SR a Maďarsku selektívnym spôsobom

Európska komisia. Zdroj: EK

Európska komisia (EK) pristupuje často k Slovensku a Maďarsku selektívnym spôsobom. V diskusnej nedeľňajšej relácii V politike televízie TA3 to povedal predseda zahraničného výboru Marián Kéry (Smer-SD). Dôvodom je podľa neho iný názor na riešenie vojenského konfliktu na Ukrajine. Podpredseda zahraničného výboru Tomáš Valášek (PS) argumentoval s tým, že EK jasne poukazuje na konkrétne prešľapy a s Ukrajinou to nemá nič spoločné, píše TASR.

Kéryho neprekvapuje ani fakt, že Maďarsko a Slovensko vyšli ako najhoršie v hodnotení právneho štátu. „Je to určite trest za rétoriku Fica a Orbána. EK si pri každej príležitosti ‚kopne‘ do týchto dvoch lídrov a snaží sa vytrestať tieto dva štáty,“ podotkol Kéry s tým, že ich rétorika sa nezmení. Valášek poukázal na to, že komisia nie je jeden človek. „EK tvorí 26 komisárov a šéfka Komisie vrátane nominanta Smeru-SD pána Šefčoviča, ktorý tieto rozhodnutia na úrovni Komisie schvaľuje,“ uviedol.

Podľa Kéryho je hlavne dôležité, že sa im podarilo schváliť novelu Trestného zákona, v súvislosti s ktorou EK poslala Slovensku list s výhradami. Pripustil, že sa možno mohli vyhnúť viacerým novelizáciám. Myslí si však, že je to náročná téma. Rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR podľa Valáška jasne konštatuje protizákonnosť konania Smeru-SD. Kéry vo vyhlásení ÚS videl len kozmetické výčitky. „To najdôležitejšie, že sme zrušili Úrad špeciálnej prokuratúry, akým spôsobom sme sa vydali meniť tresty, tak s tým ÚS úplne súhlasil,“ vysvetlil.

Mimoriadnu schôdzu v tejto súvislosti Kéry neočakáva. „Toto obdobie ministerstvo spravodlivosti opäť využije na konzultácie, aby presvedčilo EK, že tie zmeny, ktoré sme tam zapracovali, sú dostatočné. EK nemusí byť nervózna z toho, že chceme chrániť ľudí, ktorí v budúcnosti budú rozkrádať európske zdroje,“ poznamenal.

Prebrali aj Slovenskú televíziu a rozhlas. Podľa Kéryho Smer-SD nemá záujem na tom, aby bola štátna a ponúkala správy, kde budú vyzdvihovať vládnu koalíciu. „My trváme na tom, že už teraz vidno prvé náznaky, že televízia koná politickejšie,“ argumentoval Valášek.

Slovensko sa v posledných mesiacoch stretáva s kritikou od svojich partnerov, pokiaľ ide o geopolitické smerovanie, ako aj udržiavanie demokracie bez zásahov.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie