fbpx

FOTO: Luxusný objav archeológov, na dne starovekého potopeného mesta objavili mramorovú podlahu

Na morskom dne, kde sa nachádza potopené mesto Baiae, objavili nádhernú mramorovú podlahu. Toto staroveké osídlenie bolo kedysi luxusným dovolenkovým miestom pre elitu, teraz známe ako „Las Vegas“ Ríma, no časom zmizlo pod morom. Foto: FB/Parco Archeologico Campi Flegre

Mimoriadne bohatým dizajnom bola kedysi zdobená podlaha luxusnej rímskej vily, ktorú objavili pod hladinou. 

Na morskom dne, kde sa nachádza potopené mesto Baiae, objavili nádhernú mramorovú podlahu. Toto staroveké osídlenie bolo kedysi luxusným dovolenkovým miestom pre elitu, teraz známe ako „Las Vegas“ Ríma, no časom zmizlo pod morom, píše portál iflscience.com.

Baiae sa nachádzalo v Neapolskom zálive, blízko miesta, kde stoja slávne pozostatky mesta Pompeje. V priebehu rokov archeológovia získali rôzne staroveké pamiatky z ponoreného mesta, ktoré teraz zahŕňa viacfarebnú mramorovú podlahu, ktorá sa v súčasnosti obnovuje.

Podľa Archeologického parku Flegrejských polí sa podlaha skladá z tisícov mramorových dosiek zložených zo stoviek rôznych tvarov, ktoré boli zhromaždené a vytvorili neuveriteľné geometrické vzory.

Je súčasťou „opus sectile“, mozaikového diela zloženého z rôznych farebných materiálov, ako je mramor, škrupina, perleť a sklo, ktoré sú vyrezané do špecifických tvarov a vykladané tak, aby vytvorili rôzne vzory. Tento typ mozaiky sa líši od bežného typu (štvorcové mozaiky), ktoré sa vyznačujú tým, že vzory sú tvorené mnohými menšími kockami kameňa alebo skla.

Opus sectile obnovený v Baiae bol kedysi poschodím prijímacej miestnosti pre vilu, ktorú by v treťom storočí nášho letopočtu vlastnil vysoko postavený jednotlivec v meste. Návrh by bol pre majiteľa extrémne drahý, zdá sa, že na dokončenie návrhu použil obnovené materiály (prevzaté z iných podláh alebo stien). Pozostáva z viacerých zaostrených štvorcov, z ktorých každý je obklopený vpísanými kruhmi.

Baiae bolo mimoriadne módne letovisko, ktoré priťahovalo najbohatších a najbystrejších z rímskej elity, vrátane Juliusa Caesera, Nera, Cicera a Hadriána. Pýšila sa luxusnými vilami pozdĺž krásneho pobrežia. Bol navštevovaný aj pre svoje omladzujúce horúce pramene vyvierajúce zo sopečných prieduchov nižšie, ktoré údajne mali liečivé vlastnosti. Postupom času sa však mesto preslávilo svojou hedonistickou príťažlivosťou.

Seneca, slávny stoický filozof, nariekal nad mestom a opísal ho ako „miesto, ktorému sa treba vyhnúť“ kvôli neresti a hriechu. Ľudia blúdili po pláži v rôznych stavoch opitosti a „bujaré radovánky“ rušili pokoj, ktorý inak hľadal.

Nakoniec sa Baiae dočkala svojho zániku v dôsledku historických a geologických procesov. Keď sa Rímska ríša začala rúcať, bola napadnutá rôznymi útočníkmi a neskôr bola napadnutá moslimskými armádami v ôsmom storočí nášho letopočtu. Potom, v 16. storočí, mesto kleslo pod hladinu mora v dôsledku sopečnej činnosti v rámci širších Flegrejských polí (super sopka), na ktorých sa nachádzalo.

Podmorskí archeológovia však usilovne pracujú na obnove a obnove mnohých aspektov tohto ponoreného mesta a ponúkajú nám pohľad na zložitý svet, ktorého súčasťou bývalo.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie