fbpx

Zatoč s prehriatym bytom BEZ KLIMATIZÁCIE. Vyskúšaj šikovné TRIKY, ktoré znížia teplotu v miestnosti

Ilustračné foto: Zdroj: TASR/Michal Svítok, Freepik

Veľké horúčavy nám dávajú poriadne zabrať. Bohužiaľ, po horúcom dni neprichádza vždy úľava. Vrátime sa do rozpáleného bytu, kde ani v noci nemôžeme poriadne spať, keďže sa počas dňa pri teplotách aj okolo 35 stupňov prehreje. Existujú ale triky, ako vzduch v miestnosti ochladiť a vyspať sa tiež pri tropických nociach.

Stačí pár tropických dní, a v byte je vzduch nedýchateľný. Možno ti už niekoľkokrát napadlo, že všetko by vyriešila klimatizácia. Lenže jej obstaranie nie je práve lacná záležitosť a tiež nevyhovuje každému. Čo ale s tým? Ako teda úmorné horúčavy doma prežiť a ako účinne ochladiť byt aj seba bez veľkých nákladov? Tieto triky určite stoja za vyskúšanie.

V prvom rade je potrebné zabrániť slnečným lúčom, aby sa dostali do tvojho obydlia. Čím viac zatemňovacích možností použiješ, tým lepšie, píše Blesk. Žalúzie sú výborná vec, ale v spojení so závesmi bude efekt skutočne veľmi účinný. Hlavný nápor tepla totiž pohltí hustá tkanina.

Dobrým tipom, ktorý praktizujú obyvatelia južnej Európy, je to, že sa závesy ešte namočia. Vyskúšaj to aj ty, a to pomocou rozprašovača. Pokiaľ nemáš závesy, môžeš pred okno zavesiť namočené prestieradlo. Vzduch prúdiaci dovnútra sa ochladí, zvlhčí, a o niečo tak klesne aj teplota v miestnosti.

Pomôže aj ventilátor

Možno nie je ventilátor taký účinný ako klimatizácia, ale určite svoju službu urobí tým, že rozhýbe vzduch. A pre niekoho je dokonca aj príjemnejšie fúkanie ako pobyt v klimatizovanej miestnosti. Výber je skutočne široký a je aj cenovo dostupný. Záleží len na tebe, či dáš prednosť stolnému, stojanovému alebo rovno napríklad stropnému, ktorý je najefektívnejší. Vďaka svojej veľkosti totiž dokáže ochladiť vzduch v celej miestnosti.

A ešte jeden tip! Chceš, aby pôsobenie ventilátora bolo maximálne účinné? Zaves pred neho ešte mokrý kus látky, napríklad čistú utierku namočenú v studenej vode. Čaká ťa naozaj príjemné schladenie.

Varenie hoď za hlavu

Pokiaľ chceš mať doma príjemne, je potrebné myslieť na niekoľko detailov, ktoré by ti hneď možno nenapadli. Ak sa dá, obmedz používania spotrebičov čo najviac. Ide napríklad o televíziu, počítače či žehličky. Dokážu totiž vyprodukovať množstvo tepla, ktoré teplotu v miestnosti len zvyšujú.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie