fbpx

Americkí vedci: Krvný test na Alzheimerovu chorobu zachytí 90 % skorých prípadov demencie

Americkí vedci prichádzajú s prelomovým testom na zistenie Alzheimerovej choroby. Zdroj: Unsplash

Nová štúdia amerických vedcov uvádza, že kombinovaný krvný test na pokles kognitívnych schopností má 90% presnosť pri určovaní, či je strata pamäti spôsobená Alzheimerovou chorobou. Na porovnanie, neurológovia a iní špecialisti na pamäť správne diagnostikovali Alzheimerovu chorobu v 73 % prípadov. Lekári primárnej starostlivosti mali podľa štúdie ešte menší úspech, len s mierou presnosti 61 %, uvádza CNN.

Jedna časť krvného testu – nazývaná aj ako fosforylovaná plazma tau 217 alebo skrátene p-tau217 – je jedným z niekoľkých krvných biomarkerov, ktoré vedci byhodnocujú na použitie pri diagnostike mierneho kognitívneho poškodenia a skorého štádia Alzheimerovej choroby. Test meria tau proteín 217, ktorý je vynikajúcim indikátorom amyloidnej patológie, povedal spoluautor štúdie Dr. Sebastian Palmqvist, docent a hlavný konzultant neurológie na univerzite v Lunde vo Švédsku.

„Zvýšenie koncentrácií p tau-217 v krvi je pri Alzheimerovej chorobe dosť výrazné. V štádiu demencie sú hladiny viac ako 8-krát vyššie v porovnaní so staršími ľuďmi bez Alzheimerovej choroby,“ uviedol Palmqvist. Výskum publikovaný v januári zistil, že podobný test p-tau217 je až o 96% presnejší pri identifikácii zvýšených hladín beta-amyloidu a až o 97% presnejší pri identifikácii tau. Prítomnosť beta-amyloidu a spleti tau v mozgu sú charakteristické znaky Alzheimerovej choroby.

V novej štúdii bol test p-tau217 kombinovaný s ďalším krvným biomarkerom Alzheimerovej choroby nazývaným pomer amyloidov 42/40, ktorý meria dva typy amyloidných proteínov. Kombinácia amyloidných a tau testov, nazývaná amyloidové skóre pravdepodobnosti, bola najprediktívnejšia.

„Radi by sme mali krvný test, ktorý by sa dal použiť v ambulancii u lekára primárnej starostlivosti a fungoval ako cholesterolový test, ale na Alzheimerovu chorobu,“ povedala Dr. Maria Carrillová, vedúca vedecká pracovníčka Alzheimerovej asociácie.

Ukazuje sa, že krvný test p-tau217 je najšpecifickejší pre Alzheimerovu chorobu a má najväčšiu platnosť. Zdá sa, že je v popredí,“ povedala Carrillová, ktorá dohliada na výskumné iniciatívy združenia vrátane novej štúdie.

Po úplnom preverení by vysoko presné krvné testy mohli zmeniť rýchlosť, akou môžeme vykonávať testy na Alzheimerovu chorobu a dostať sa k ďalším novým liekom, povedala Carrillová.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2 3 4
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie