fbpx

NCZI odhalilo štatistiky samovrážd na Slovensku. K najohrozenejším patrí TÁTO skupina ľudí

Ilustračné foto. Zdroj: Unsplash

Počet samovrážd a pokusy o ich vykonanie vlani klesol. Napriek tomu ich v roku 2023 na Slovensku bolo viac než 500. Mnohí sa svoj život rozhodli ukončiť na železnici. Aktuálny údaj z prvého polroka 2024 hovorí o 42 pokusoch.

Väčšina samovrážd sa skončila smrťou pod vlakom. Ide pritom o traumu nielen pre rodinných príslušníkov, ale aj rušňovodičov a mnohých cestujúcich, ktorých ochromí následné výrazné meškanie vlakov. Odborníci apelujú na ľudí, aby vyhľadali pomoc a rozprávali sa o svojich problémoch, píšu spravy.rtvs.sk.

Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) minulý rok evidovalo 501 samovrážd, čo je takmer o 65 menej ako v roku 2022. Klesol aj počet samovražedných pokusov, zaznamenali o 46 prípadov menej.

„Z našich dát zároveň vyplýva, že samovraždu vlani spáchali prevažne muži, čo sa týka samovržedných pokusov prevládajú ženy,“ priblížila vedúca oddelenia komunikácie a marketingu NCZI Alena Krčová.

Podľa psychológov sa tento rozdiel medzi mužmi a ženami drží dlhodobo. „Muži volia iné spôsoby ako ukončiť svoj život a veľmi často volia také, ktoré sú absolútne devastačné, kde sa nedá urobiť krok späť. Pri ženách vieme, že premýšľajú aj nad tým, ako budú potom vyzerať, v akom stave ich nájdu ich blízki,“ vysvetlil psychológ a riaditeľ občianskeho združenia IP Marek Madro.

„Muži chcú byť silnejší a nevyhľadávajú tak odbornú pomoc. Čo sa týka žien, tak tie všeobecne viac vyhľadávajú odbornú pomoc. Často je to skôr také volanie o pomoc, že ten človek potrebuje niekoho, kto by ho podporil,“ zdôraznil klinický psychológ Miloš Šlepecký.

Najviac pokusov o samovraždu zaregistrovali u mladších ročníkoch. „Nachádzajú sa v citlivom veku, kedy majú pocit, že po všetkých krízach nemajú dostatok odolnosti a skúseností, ktoré by im pomohli zvládať výzvy ktoré k nim v tom živote prichádzajú. Zároveň nehovoria so svojimi blízkymi o tom, čo sa im deje, pretože sa boja, že ich sklamú,“ skonštatoval Madro.

„Mladý človek to často nevie inak riešiť, len samovražedným aktom, ktorý je skôr ale volaním o pomoc,“ tvrdí Šlepecký.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie