fbpx

Čo je to spánkový denník a prečo ho potrebuješ?

Ilustračné foto. Zdroj: Unsplash

Spánkový denník ti môže pomôcť identifikovať tvoje pozitívne a negatívne spánkové vzorce. Pre dosiahnutie skvelých výsledkov ho používaj aspoň týždeň. Sledovanie tvojich návykov môže byť prospešné takmer v každej oblasti zdravia, najmä pri spánku. Spánkový denník ti umožní zaznamenávať čas, kedy ideš spať, dĺžku a kvalitu spánku a ako na spánok vplývajú faktory ako nápoje obsahujúce kofeín a alkohol, lieky a cvičenie, píše healthline.com.

Používanie spánkového denníka aspoň týždeň ti môže pomôcť identifikovať vzorce ovplyvňujúce tvoj odpočinok. Dáta, ktoré poskytuje, môžu tebe a tvojmu lekárovi pomôcť pochopiť problémy so spánkom. Napríklad štúdia z roku 2022 zistila, že sledovanie spánku bolo zmysluplným spôsobom na hodnotenie nespavosti z pohľadu účastníkov a poskytovalo užitočné informácie.

Čo je to spánkový denník? Aj keď si môžeš kúpiť denníky určené na sledovanie spánku, spánkový denník nemusí byť nič luxusného (alebo zvlášť dlhého). Môže to byť akýkoľvek digitálny alebo fyzický záznam vášho spánku a faktorov, ktoré ho ovplyvňujú.

Niektorí ľudia môžu preferovať písať spánkový denník ako rozprávanie, písať vety alebo odseky opisujúce každodenné spánkové vzorce. Iní môžu preferovať pohodlie grafu alebo tabuľky s jednoduchými políčkami na označenie a číslami na vyplnenie.

Napríklad Národný inštitút srdca, pľúc a krvi (NHLBI) má bezplatný stiahnuteľný šablónu spánkového denníka s miestami na vyplnenie dátumu, počtu nápojov obsahujúcich kofeín a alkohol, času a dĺžky cvičenia, zdriemnutí a hodnotenia ospalosti.

Ďalšie užitočné denníky sú dostupné od Národnej spánkovej nadácie (NSF) a Americkej akadémie spánkovej medicíny.

Zváž použitie aplikácie na sledovanie spánku a nositeľného zariadenia, ako je Oura, Calm alebo SleepWatch, na ešte jednoduchšie sledovanie. Malá štúdia z roku 2023 zistila, že aplikácie na sledovanie spánku pomohli ľuďom udržiavať konzistentné používanie.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie