fbpx

Kedy a ako správne rozcvičiť svaly: Pred cvičením či po ňom?

Ilustračné foto. Zdroj: Unsplash/Greg Rosenke, Luemen Rutkowski

Väčšina z nás si pamätá, ako sme sa na hodinách telocviku museli naťahovať a dotýkať sa prstov na nohách. Postupne sa však začalo hovoriť, že je lepšie sa naťahovať až po cvičení. Obe tieto rady môžu byť pravdivé, ale môžu aj zmiasť. Píše o tom independent.co.uk. 

Naťahovanie môže zvýšiť tvoju flexibilitu, zlepšiť rozsah pohybu kĺbov a celkovo sa cítite lepšie. David Behm, odborník na ľudskú kinetiku z Memorial University of Newfoundland v Kanade, poskytol niekoľko užitočných tipov, kedy a ako sa naťahovať bezpečne.

Zahrej sa predtým

Behm odporúča pred naťahovaním najprv vykonať ľahkú aeróbnu aktivitu, ako je jogging, chôdza alebo bicyklovanie, aspoň 5 až 10 minút. Potom môžete začať so statickým naťahovaním, teda tradičným spôsobom, pri ktorom držíš svaly v natiahnutej polohe. Následne môžeš prejsť na dynamické naťahovanie, pri ktorom zahrievaš svaly opakovanými pohybmi, ako sú zdvihy nôh.

Definuj naťahovanie širšie

Nemusíš sa vždy iba naťahovať pred cvičením. Behm sa pýta: „Mali by ľudia zvýšiť svoj rozsah pohybu? Mali by mať lepšiu flexibilitu? Odpoveď je áno, pretože to pomáha predchádzať zraneniam a zlepšuje zdravie. Ale nemusíte na to používať klasické naťahovanie.“ Napríklad silový tréning môže byť efektívnym spôsobom naťahovania, pri ktorom pri cvičení s činkami zvyšuješ rozsah pohybu.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie