fbpx

Michael Kocáb, rocker, ktorý stál pri odchode sovietskych vojsk z ČSFR, má 70 rokov

Michael Kocáb (Zdroj: TASR/Denník N)

Ako hudobník a líder dnes už kultovej kapely Pražský výběr výrazne ovplyvnil vývoj rockovej hudby v bývalom Československu. Počas Nežnej revolúcie v roku 1989 spoluzakladal Občianske fórum. Bol poradcom prezidenta Václava Havla a šéfom parlamentnej komisie pre odsun sovietskych vojsk z územia Československa.

V rokoch 2009 – 2010 zastával post ministra pre ľudské práva a národnostné menšiny Českej republiky (ČR). V nedeľu 28. júla bude mať Michael Kocáb, český hudobník, skladateľ, spevák, 70 rokov. Narodil sa 28. júla 1954 v Prahe v rodine evanjelického farára Alfréda Kocába. Vyrastal v meste Zruč nad Sázavou. Po maturite na gymnáziu v Mladej Boleslavy v roku 1973 študoval šesť rokov na pražskom konzervatóriu skladbu a hru na orgán.

V roku 1976, ešte ako konzervatorista, založil progresívno-rockovú skupiny Pražský výběr. O dva roky vydala skupina jazzrockový album s názvom Žízeň. Po príchode Michala Pavlíčka a Viléma Čoka na začiatku 80. rokov minulého storočia do Pražského výběru sa skupina stala jednou z najvýznamnejších tzv. novovlnových formácií. Zmena hudobného štýlu sa prejavila na albume Straka v hrsti, ktorý síce skupina nahrala v roku 1982, ale oficiálne vyšiel pod názvom Pražský výběr pre politické dôvody až o šesť rokov neskôr.

Skupina mala totiž v rokoch 1983 – 1987 po koncerte v Hradci Králové zakázanú činnosť. Ďalší album s názvom Výběr skupina vydala v roku 1988. Fanúšikovia si na ďalší album museli počkať do roku 1997, kedy skupina vydala tretiu štúdiovku s názvom Běr. Michael Kocáb sa venoval v 80. rokoch minulého storočia aj komponovaniu hudby pre film.

Zložil hudbu pre snímky ako Prodavač humoru (r. Jiří Krejčík, 1984), Zastihla mě noc (r. Juraj Herz, 1985), Vlčí bouda (r. Věra Chytilová, 1986) či Devět kruhů pekla (r. Milan Muchna, 1987). Začiatkom roka 1989 sa aj s ďalšími členmi Pražského výběru podieľal na filme Pražákům, těm je hej, ktorý bol dokumentom o legendárnej kultovej kapele.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie