Podvodníci nedovolenkujú. Na seniorov skúšajú podvody aj cez leto

Ilustračná fotografia Zdroj: Freepik

Seniori sú v ohrození aj počas dovolenkovej sezóny, podvodníci prichádzajú s novými útokmi. Právnička radí, na čo si dať pozor.

Na Slovensku opäť úradujú podvodníci. Podľa právničky Inštitútu alternatívneho riešenia sporov SBA Sylvie Ďatelinkovej tieto podvody prebiehajú rôznymi spôsobmi, častokrát prostredníctvom telefonátov.

„V súčasnosti sa môžeme stretnúť s typom podvodu, ktorý je prítomný, a to je v prípade, že sa podvodník vydáva za príslušníka policajného zboru. Informuje seniora, že je sledovaný páchateľom trestnej činnosti, ktorý ho chce okradnúť, pripraviť ho o cennosti a úspory. Podvodník ponúka pomoc a získava od neho informácie,“ uviedla ako príklad Ďatelinková.

Podľa skúsenej právničky je v prvom rade dôležité sa v prípade telefonátu od neznámej osoby zamyslieť nad tým, či nás žiada o citlivé osobné informácie. „Tí podvodníci sú tak sofistikovaní, že žiadajú seniorov, aby im dali vzdialený prístup do počítača,“ priblížila v rozhovore pre portál tvnoviny.sk.

Rozpoznať takéto konanie možno aj tak, že si dáte pozor na to, akým spôsobom s vami neznáma osoba komunikuje. Podvodníci väčšinou komunikujú náhlivo, nútia seniorov do toho, aby im poskytli citlivé informácie a tlačia ich do časovej tiesne a stresovej situácie.

V prípade, že sa stanete svedkom takéhoto podvodného telefonátu je podstatné, aby senior kontaktoval jedného z rodinných príslušníkov a políciu. Včasná reakcia môže pomôcť zachrániť seniorovi celoživotné úspory.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie