fbpx

Ako si na tom so zdravím? Tento rýchly test ti môže pomôcť odhaliť

Ilustračné foto. Zdroj: Unsplash/bruce mars, Alexandr Podvalny

Vedel si, že neschopnosť dotknúť sa prstom špičky svojho nosa môže naznačovať vážne neurologické ochorenia ako otrasy mozgu, roztrúsenú sklerózu či mŕtvicu? Ak sú nervové bunky v mozgu poškodené, ovplyvňuje to koordináciu a vnímanie hĺbky. Požiadaj niekoho, aby sedel oproti tebe na dĺžku ruky a pohyboval prstami do strán, dopredu a dozadu. Pokús sa dotknúť sa jeho prstov a potom špičky svojho nosa. Ak sa ti to opakovane nedarí, je čas navštíviť lekára. Píše o tom blesk.cz.

Jednoduchý test zraku

Pozri sa na veľké okno s čo najväčším počtom sklenených tabulí z čo najväčšej diaľky, najlepšie cez celú miestnosť. Najprv sa pozeraj 30 sekúnd pravým okom a potom ľavým. Okraje rámu by si mal vidieť ako vertikálne a horizontálne paralelné čiary. Ak rámy vyzerajú krivolaké, je čas zájsť k očnému lekárovi.

Kontrola štítnej žľazy

Zvýšená činnosť štítnej žľazy môže spôsobiť nekľud, hyperaktivitu, hnačku, kŕče svalov, rýchly tep a stratu váhy. Natiahni ruku dlaňou nadol a na jej chrbát polož list papiera. Ak sa papier výrazne trasie a máš niektorý z uvedených príznakov, mal by si navštíviť lekára.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2 3
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie